‘Weer onzekerheid over redding rechtbank Assen’

Het Drents PvdA-statenlid Ronald Koch is bezorgd dat het voortbestaan van de rechtbank in Assen toch weer in gevaar komt.

Koch constateert dat het volwaardig houden van rechtbanken weinig prioriteit heeft bij de Raad voor de Rechtspraak en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens het statenlid is het zeer de vraag of tijdig een oplossing kan worden gevonden voor het leegstandsprobleem van gerechtsgebouwen. ,,Het is daarom mogelijk dat de oorspronkelijke bezuinigingen opnieuw op tafel komen.” Koch heeft zijn zorgen maandag gedeeld met de fractievoorzitters in de provinciale staten van Drenthe.

Vertegenwoordigers van provinciale en gemeentelijke politiek hebben eind vorig jaar gestreden voor behoud van een volwaardige rechtbank in Assen. Ook zes andere rechtbanken dreigden te worden uitgekleed. Op aandringen van een grote meerderheid in de Tweede Kamer heeft minister Ard van der Steur eind november besloten om de komende jaren geen rechtbanken te sluiten.

De plannen om medewerkers en zittingen van Assen naar Groningen te verplaatsen zijn toen door het gerechtsbestuur Noord-Nederland van tafel gehaald. Een voorwaarde voor behoud van de rechtbanken was dat gemeenten samen met de betrokken ministeries leegstand van gerechtsgebouwen zouden aanpakken. Dat komt onvoldoende van de grond, stelt Koch. Hij wil actie ondernemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu