‘Wereldfietser’ Frank van Rijn (72) uit Doldersum weet niet van opgeven, nieuw boek gaat over zijn reizen in Zuid-Amerika

De 'wereldfietser' geselt de pedalen. Foto: Archief DvhN

‘Wereldfietser’ Frank van Rijn uit Doldersum is 72 inmiddels maar kan het nog altijd niet laten. Meer dan 10.000 kilometer pedaleerde hij in Argentinië, Chili, Bolivia en Peru, deels op grote hoogte.

Hij schrijft er in geuren en kleuren over in alweer een nieuw boek: De magische vijfduizendmetergrens . Volgende maand rolt het van de pers.

Van Rijn studeerde eind jaren zeventig af als elektrotechnisch ingenieur. De geboren Hagenaar had aansluitend behoefte aan een sabbatical year en stapte hiervoor op de fiets. Aan deze sabbatical is nog altijd geen einde gekomen.

Honderdduizenden kilometers weggemaald

Bepakt en bezakt heeft de vrijgezelle Van Rijn ondertussen honderdduizenden kilometers weggemaald, in meer dan honderd landen en verspreid over alle continenten. Door boeken te schrijven en lezingen te geven over zijn fietsavonturen, in combinatie met een bescheiden uitgavenpatroon, heeft hij steeds in zijn levensonderhoud kunnen voorzien.

Voor het nieuwe boek verdween de Drent acht maanden achter de horizon. Het was zijn derde fietsreis in Zuid-Amerika. In het Andes-gebergte stoempte Van Rijn op zijn zwaar beladen rijwiel voorbij de magische grens van vijf kilometer.

Op die grote hoogte is het niet alleen koud, maar is de lucht ook ijl. Dat maakte het bergop fietsen, met nu eens zweten van de inspanningen en dan weer rillen van de kou, nóg zwaarder. Maar ook op gevorderde leeftijd weet de ‘wereldfietser’ niet van opgeven.

‘Verkeerde weg is mooier dan de goede’

Zijn vaste lezers zullen Van Rijn in het nieuwe boek snel herkennen. De Drent toont zich geregeld van zijn meest eigenwijze kant. Een Argentijn die behulpzaam wil zijn en hem vertelt dat hij, om in de Peruaanse hoofdstad Lima te komen, toch echt een andere richting uit moet, krijgt te horen: ‘Vaak is de verkeerde weg mooier dan de goede’.

De magische vijfduizendmetergrens, Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru verschijnt 16 november bij uitgeverij Elmar. ISBN: 9789038927817.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu