‘Wereldfietser’ even terug in Drenthe

‘De wereldfietser’ is even terug in Doldersum. Frank van Rijn heeft een nieuw boek geschreven en zondag is er een lezing van hem in het Drents Museum.

Frank van Rijn.

Frank van Rijn.

‘De wereldfietser’ wordt hij genoemd. Frank van Rijn uit Doldersum reisde de afgelopen 35 jaar dan ook de hele wereld over, op twee wielen. En schreef er aanstekelijke, niet van humor gespeende verhalen over.

Hij stuurde zijn rijwiel inmiddels dwars door zo’n 125 landen, verspreid over alle continenten. Afgelopen winter legde de nu 67-jarige Drent bijna 4400 kilometer af door Mexico, Guatemala en Belize, het gebied waar ooit de Maya’s heersten. Hij vertelt er zondag aan de hand van dia’s over in het Drents Museum, waar onlangs de Maya-expositie van start ging.

Van Rijn hield pas ook zijn nieuwe boek ten doop: De hanen van de koning . Het is het aanstekelijke verslag van twee eerdere tochten door Thailand, Laos en Cambodja, goed voor nog eens een slordige 12.000 fietskilometers.

Mooi-weerfietser

Van Rijn is wereld- én mooi-weerfietser: noordelijker dan Ameland hebben zijn maandenlange, avontuurlijke tochten hem nooit gebracht. De geboren Hagenees studeerde eind jaren zeventig af als elektrotechnisch ingenieur en nam aansluitend een sabbatical year waar tot op heden geen einde aan is gekomen. Op zijn fietstochten maalde hij, bepakt en bezakt, in totaal ruim een half miljoen kilometers weg, meer dan de afstand van de aarde tot de maan. Met het schrijven van boeken en met de lezingen over zijn avonturen, in combinatie met een bescheiden uitgavenpatroon, weet de vrijgezelle Drent in zijn levensonderhoud te voorzien.

Even naar de evenaar

‘Even naar de evenaar’ heette begin 2014 Van Rijns dertiende boek. Het was een samenvatting van de dagboekaantekeningen die hij maakte tijdens een tocht van 3500 kilometer door Kenia en Oeganda. De hanen in de titel van het nieuwe boek zijn de geliefde hanen van een Thaise koning uit de Oudheid.

Met deze geschiedenis als leidraad neemt de fietser/schrijver uit Doldersum zijn lezers als het ware aan de hand mee door Zuidoost-Azië. Een regio waar hij al een aantal keren eerder fietste en die hem na aan het hart ligt. Twee en drie jaar geleden trok hij er andermaal doorheen: ,,Een cultureel interessant gebied, neem alleen al de ruïnes van tempels en steden van Angkor in Cambodja. Je kunt er goed fietsen, veel wegen zijn geasfalteerd. Verder zijn hotelletjes net en goedkoop en overal kun je prima eten. Anders dan in Namibië bijvoorbeeld, waar je steeds voor dagen voorraad mee moet nemen. En dan ook nog het heerlijke klimaat in Zuidoost-Azië natuurlijk.”

 

In Midden-Amerika, waar hij zondag in Assen over vertelt, legde Van Rijn relatief weinig kilometers af. Dat wil zeggen: voor zijn doen. ,,Meestal fiets ik rond 2000 kilometer per maand, maar hier heb ik zó veel Maya-ruïnes bewonderd dat ik dat gemiddelde niet heb gehaald.” De opbrengst van de middag gaat naar de stichting Ayuda Maya, die het geld steekt in schoon drinkwater voor de achtergestelde Maya-bevolking in Guatemala. De lezing in de Statenzaal van het Drents Museum begint om 13 uur.

Afghanistan en Jemen

Zijn er landen of streken waar deze 21ste eeuwse ontdekkingsreiziger, zoals hij zichzelf graag noemt beslist nog wil fietsen? ,,Afghanistan en Jemen staan bovenaan, maar ik ben bang dat het er nooit van zal komen. Ik zou best nog een keer door China willen trekken, maar de Chinezen doen steeds moeilijker. Je krijgt nu bijvoorbeeld een gids op je dak die jou aanwijst wat je moet bezoeken en wat niet. Ik wil nog wel eens door de VS trekken en er zijn nog drie landen in Zuid-Amerika waar ik tot dusver niet heb gefietst: Uruguay en Brits- en Frans-Guyana.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu