‘Ziek worden we van gedrag van de NAM’

De eerste juridische schermutselingen over de afhandeling van de schade door de aardbeving op 23 december 2016 bij Zuidlaren dienen zich al aan.

Gedupeerde John Franke kondigt aan naar de rechter te stappen. Hij heeft van onderzoeksbureau Witteveen+Bos te horen gekregen dat zijn huis buiten het gebied ligt waar de aardbeving mogelijk heeft bijgedragen aan schade. Witteveen+Bos maakte vrijdag de resultaten bekend van het schadeonderzoek dat het bureau in opdracht van de NAM heeft uitgevoerd.

Appeltje te schillen

De inwoner van Zuidlaren heeft sowieso nog een appeltje te schillen met het olie- en gasbedrijf. Hij was directeur van de Prins Bernhardhoeve en organiseerde daar een expositie van zandsculpturen. Die raakten begin 2015 beschadigd door de aardbeving bij Kropswolde. Eerst kwam de NAM niet met een vergoeding over de brug en ging het bedrijf van Franke failliet. ,,Uiteindelijk hebben ze een vergoeding uitgekeerd aan de curator’’, stelt Franke mismoedig vast.

Loopgravenoorlog

Bij die aardbeving is er ook al schade ontstaan aan zijn woning. Zodoende had Franke al contact met bureau Vergnes uit Leek, dat contra-expertises uitvoert. Dit bureau was ook verwikkeld in een juridische loopgravenoorlog met de NAM. De NAM wilde de rapporten van Vergnes niet meer betalen omdat de kwaliteit onder de maat zou zijn en het bureau te gemakkelijk schade zou toeschrijven aan bevingen. Afgelopen zomer oordeelde de rechter dat de partijen weer met elkaar om tafel moesten.

Franke: ,,Ik heb nu voor 14.000 euro schade aan mijn woning, maar de NAM heeft misschien wel voor 30.000 euro aan onderzoekskosten gemaakt. Ik kreeg vrijdag een rapport van 296 pagina’s en 34 pagina’s aan conclusies.’’

Volgens Franke weerlegt Vergnes die conclusies en stapt hij daarom naar de rechter.

Mensen hebben echt schade

Leefbaar Tynaarlo gaat de inwoners met informatie terzijde te staan. Er komen bijeenkomsten en een nieuwsbrief. ,,We worden ziek van het gedrag van de NAM’’, verklaart fractieleider Casper Kloos. ,,Mensen hebben echt schade, maar ze doen of er niets aan de hand is.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu