Wilhelmina Ziekenhuis Assen wil uitgestelde operaties zorgvuldig inhalen: 'Zorgpersoneel moet fysiek en mentaal gezond blijven'

Operaties die door corona zijn uitgesteld, moeten worden ingehaald. Dat moet wel ‘duurzaam’, zei de raad van bestuur van het WZA. Daar zijn ze op de werkvloer blij mee.

Het WZA

Het WZA Foto: Marcel Jurian de Jong

Vanaf het moment dat minister van Medische Zorg en Sport Tamara van Ark de term inhaalzorgvraagstuk introduceerde is er op de werkvloer discussie over, vertelt voorzitter van de ondernemingsraad van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen Herman Langen in een uitgebreid interview met DVHN.

Langen is blij dat zijn bestuursvoorzitter Paul van der Wijk er niet voor kiest om deze uitgestelde operaties in weekenden en avonden in te halen, zoals elders voorgesteld.

‘Zorgpersoneel moet lichamelijk en mentaal gezond blijven’

Van der Wijk noemde ‘goede werkafspraken over een stabiele instroom van patiënten met huisartsen, wijkverpleging en verzorgingshuizen’ die hopelijk de gewenste winst opleveren op wachtlijsten. Of dat gaat lukken is de vraag. Langen verwacht dat heel 2022 nog wel nodig zal zijn om al het uitgestelde werk in te halen.

En wat is dan die duurzaamheid, waar de bestuursvoorzitter het onlangs over had?

,,Het gaat om duurzame inzetbaarheid’’, zegt Langen.

,,Aandacht voor activiteiten die zorgen dat personeel zowel lichamelijk als mentaal gezond blijft. Daar gaan we met de raad van bestuur nog over praten, hoe we dat zo goed mogelijk kunnen organiseren. Mensen moeten zelf zorgen dat ze gezond blijven – gezond eten, bewegen, gezond leven. Maar als ziekenhuis kunnen we daar ook in faciliteren en daar veel aandacht voor hebben. In de COVID-periode waren er bijvoorbeeld gesprekken met psychologen mogelijk. Of tijd voor gesprekken met collega’s. Dat is het mooie van de zorg. We zien vrij snel wanneer iemand niet goed in zijn of haar vel zit en daar is dan aandacht voor.’’

‘We moeten zuinig zijn op ons personeel’

Misschien wel de wrange winst van de coronapandemie is dat nadrukkelijker in beeld is gekomen dat ziekenhuizen niet alleen zorg moeten hebben voor patiënten, maar ook voor het eigen personeel, weet Langen.

,,We weten al tientallen jaren dat er schaarste is in de zorg, qua personeel. En iedereen denkt na over hoe we dat probleem kunnen oplossen. COVID heeft dat proces wel versneld. Het heeft er voor gezorgd dat we nadrukkelijker zeggen: we moeten zuinig zijn op ons personeel en we moeten zorgen dat we nieuwe, jonge mensen aan het werk krijgen. En we moeten zorgen dat die mensen ook in de zorg blijven werken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu