‘s Heeren Loo vestigt zich in De Eikenhorst: bijna 100 banen in Geeuwenbrug

‘s Heeren Loo vestigt zich in Geeuwenbrug ook bekend als Gowenbrogge of De Gowe. Foto DvhN

Zorgorganisatie ‘s Heeren Loo in Amersfoort staat aan de vooravond van een grote wervingsoperatie voor de nieuwe locatie in Geeuwenbrug.

De werving van nieuwe medewerkers gaat volgende maand van start, weet regiodirecteur Piet Yntema van ‘s Heeren Loo. ,,In eerste instantie hebben we 30 tot 35 mensen nodig. Later, als we in Geeuwenburg op volle sterkte zijn, hebben we plaats voor 90 tot 100 begeleiders, verzorgenden en mensen voor de ondersteunende diensten.’’

Minderjarige vluchtelingen

Vorig jaar nam ‘s Heeren Loo de Eikenhorst (voormalig jeugdinternaat en later asielzoekerscentrum) over van de in zwaar verkerende zorggroep Jade, die minderjarige vluchtelingen opving in Geeuwenbrug.

‘s Heeren Loo gaat in de Eikenhorst maximaal 50 mensen met een verstandelijke handicap huisvesten en begeleiden. Na de zomervakantie stromen gefaseerd de eerste 16 cliënten in. De gebouwen, waarin zij komen te wonen, moeten dan geheel zijn verbouwd en ingericht.

Verbouwing is ingrijpende klus

Yntema spreekt van een ingrijpende klus. ,,De Eikenhorst is ooit begonnen als jeugdinternaat. Daarna hebben de gebouwen diverse andere bestemmingen gehad, maar de ruimtes zijn al lange tijd niet meer up-to-date gehouden. In de huidige situatie voldoet de inrichting niet aan onze eisen. De ruimtes moeten een stuk groter worden gemaakt en flink worden gemoderniseerd. Zo maken we van twee kamers één kamer, zodat onze cliënten allemaal een ruim appartement hebben waar ze prettig kunnen wonen.’’

Eerst worden twee gebouwen op het terrein aangepakt. Daar komen vanaf september de eerste bewoners in. ,,We hebben veel kennis in huis, maar doen we iets niet goed, dan kunnen we daarvan leren en het bij de andere gebouwen beter doen.’’

Cliënten ook bij bedrijven aan het werk

Cliënten van ‘s Heeren Loo krijgen een ‘zinvolle arbeidsmatige dagbesteding’ aangeboden. ,,Het is de bedoeling dat ze aan het werk gaan. Ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Maatwerk. Dat kan binnen het complex zijn, maar ook daarbuiten. Daarom nodigen we volgende maand allerlei lokale en regionale ondernemers en organisaties uit voor een bijeenkomst. Het kan gaan om het onderhoud en schoonmaken van vakantieparken of werken in de natuur bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, maar ook eenvoudig productiewerk behoort tot de mogelijkheden’’, zegt Yntema.

‘s Heeren Loo heeft grote en kleine instellingen in heel Nederland voor ongeveer 10.000 cliënten. Er werken 15.000 mensen. De nieuwe bewoners van De Eikenhorst komen voornamelijk uit het Noorden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu