100% Drenthe: van het 'dorpse' Assen tot het 'grootstedelijke' Emmen

Clichés zijn onvermijdelijk in een reisgids. Ook in 100% Drenthe, dat woensdag verschijnt.

Het Dwingelderveld. FOTO NATUURMONUMENTEN

Het Dwingelderveld. FOTO NATUURMONUMENTEN

,,Naar Drenthe ga je voor rust, ruimte en natuur.’’ Zo begint de inleiding van 100% Drenthe, de reisgids waarvan gedeputeerde Henk Brink (VVD) woensdag het eerste exemplaar in ontvangst neemt. Maar direct onderstreept het boekje dat er meer is: ,,Maar ook voor leuke steden, historische dorpen en gezellige festivals.’’

Een reisgids voor Drenthe. Er was er ooit eentje van Apollo, maar die is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar. Nu is er 100% Drenthe, onderdeel van de succesvolle 100%-reeks van uitgeverij Mo’Media in Breda. Begonnen met wereldsteden als New York en Milaan, vervolgend met succesvolle regio’s als Toscane en na Groningen is Drenthe de tweede Nederlandse provincie in de serie.

Drentse hoogtepunten

Het is een vernuftig en ook handig boekje. Ruim tweehonderd pagina’s op pocketformaat in een semi-harde kaft, geproduceerd onder auspiciën van Het Drentse Landschap, met uitneembare autokaart en eveneens uitneembare (stads)wandelingen en fietstocht. Kosten: 19,95 euro.

Natuurlijk staan alle hoogtepunten erin vermeld. De Drentse natuur wordt geroemd, de historie ook, van hunebedden via meisje van Yde tot de veenafgravingen en de Drentse periode van Vincent van Gogh.

100% Drenthe is opgedeeld in vier afdelingen. Een algemeen hoofdstuk behandelt de geschiedenis, het landschap, de economie en de belangrijkste evenementen zoals de TT, Fiets4Daagse, Retropop en Zuidlaardermarkt. Dan worden in drie hoofdstukken achtereenvolgens Noord-Drenthe (inclusief Assen), Zuidoost- en Zuidwest-Drenthe beschreven.

Dorps karakter

Het blijft onwennig om teksten over je eigen provincie te lezen als ware je een buitenlander. ,,Assen heeft een dorps karakter’’, bijvoorbeeld. ,,Met een oud stadshart waar je prachtige monumentale panden vindt.’’ Dat dan weer wel. Emmen moet het doen met de volgende kwalificatie: ,,Een dorps karakter met grootstedelijke voorzieningen.’’

De teksten wekken geregeld de indruk toegeschreven te zijn naar ‘adverteerders’: horecaondernemingen en winkels. Dat is niet gebeurd, bezweren Het Drentse Landschap, Marketing Drenthe en een aantal horecabazen dat wel heel nadrukkelijk in de schijnwerpers worden gezet. Ook de schrijvers hebben hiervoor een disclaimer opgenomen. De verbazing over welke kroeg wel en niet genoemd wordt, is daarmee puur Drents.

 

De 10 leukste Drentse activiteiten voor foodlovers

Er is in Drenthe genoeg te doen voor wie van lekker eten houdt, volgens de auteurs van 100% Drenthe. De top 10:

  1. Bewonder de mooi verlichte havezate bij Cuisinerie Mensinge
  2. Ervaar de kwaliteit van een sterrenkok in De Groene Lantaarn
  3. Ga tafelen met mooi uitzicht bij Landhuis hotel-restaurant Rikus
  4. Maak kennis met streekproducten bij Villa van Streek
  5. Dineer in Italiaanse sferen bij Ristorante Da Luca
  6. Geniet van een Britse high tea bij Tea Time
  7. Ga voor het vijfgangenmenu bij Landgoed De Havixhorst
  8. Laat je verrassen op een bijzondere locatie in De Olde Fabriek
  9. Proef een ambachtelijk bereid ijsje bij Talenti
  10. Eet een panini in het mooie glazen pand van Fellini

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu