19-Jarige uit Steenwijkerwold breekt in bij drugslab Willemsoord (een maand na de politie-inval): OM eist 15 maanden cel

In mei werd in Willemsoord een drugslab ontdekt. Foto: archief Wilbert Bijzitter

Tegen een 19-jarige man uit Steenwijkerwold is donderdag 15 maanden cel geëist. Hij brak volgens het Openbaar Ministerie onder meer in bij de villa in Willemsoord waar eerder dit jaar een drugslab is aangetroffen.

Ook zou hij bij het parochiehuis van de Sint Clemens in Steenwijk hebben ingebroken, zo wordt de verdachte verweten. In totaal wordt hij verdacht van vijf inbraken, waarvan die in de villa in Willemsoord wellicht het meest opvalt. Op 24 mei viel een arrestatieteam de vrijstaande villa binnen. Volgens de politie zat er een drugslab waar het uiterst verslavende crystal meth geproduceerd werd.

De 65-jarige bewoner werd aangehouden en zat vast toen op 17 juni de inbreker de woning betrad. Hij had pech, omdat na een eerdere inbraak de politie bewegingsmelders in de woning had geplaatst. Hij werd op heterdaad betrapt met onder meer een horloge en usb-stick van de bewoner van de villa in zijn tas. Hij heeft deze inbraak ook bekend.

Inbraak in parochiehuis

Anders is dat met de inbraak in het parochiehuis in Steenwijk op 5 of 6 augustus vorig jaar. Een raam werd uit de sponningen getild om binnen te geraken. In het pand werden onder meer kandelaars, een doopvaatje en een waterkoker meegenomen. Op het raam zat een vingerafdruk van de verdachte. Hij zei de rechters donderdag er niets mee te maken te hebben. Ook bij inbraken bij Holland Trading en Steeler Yachts in Steenwijk had hij niets van doen.

Het toeval wil dat hij bij beide bedrijven stage heeft gelopen. De geluidsboxen die bij de botenbouwers werden gestolen, stonden in zijn woning, aldus de officier van justitie. De man wordt ook verdacht van een straatroof in Steenwijk. Een kennis van hem sprak in de stad af met iemand die ze wiet zou leveren. Daarna werd de jongeman beroofd door het duo.

Geen bewijs volgens advocaat

De verdachte is jong maar ziet weinig in begeleiding door de reclassering, zei de officier van justitie. Daarom eiste hij vijftien maanden cel. Zijn advocaat vond dat er bij een aantal inbraken geen bewijs lag dat zijn cliënt er iets mee te maken had. Zo zijn rond het parochiehuis en bij het raam voetsporen aangetroffen. „Mijn cliënt heeft maat 48,5. Dat hadden ze kunnen vergelijken met die sporen, maar niets van dat alles.”

Op 8 oktober volgt de uitspraak van de rechtbank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu