19-jarige Assenaar weer opgepakt in de Pontsteigerzaak Amsterdam: witwassen en bezit vuurwapen

De 19-jarige man uit Assen die donderdagmiddag 16 april was gearresteerd in de garage van het exclusieve flatgebouw Pontsteiger in Amsterdam is opnieuw opgepakt. Hij is een van de verdachten in een grote witwaszaak.

Een foto vanuit de lucht, gemaakt na de arrestatie in Amsterdam.

Een foto vanuit de lucht, gemaakt na de arrestatie in Amsterdam.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) van Amsterdam.

De inwoner van Assen zit sinds vorige week weer in de gevangenis en wordt verdacht van witwassen en het bezit van een vuurwapen. In deze zaak heeft de politie voor bijna een miljoen euro aan geld en dure merkkleding in beslag genomen.

Flinke som geld

De man uit Assen werd op donderdag 16 april met een 43-jarige man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, opgepakt in de garage van de Pontsteiger-flat. Die garage is alleen voor bewoners toegankelijk.

Toen de mannen hun auto daar parkeerden, namen agenten poolshoogte. Zij wilden weten wat de mannen daar te zoeken hadden. Een van de agenten zag daarop een flinke som contant geld in de auto liggen. Het zou om zo’n 200.000 euro gaan.

De Assenaar en zijn kompaan sloegen op de vlucht. Daarop trok een van de agenten een vuurwapen en werden de mannen in de garage van Pontsteiger overmeesterd. Naar aanleiding van de arrestaties vielen eenheden van de politie twee panden binnen in Amsterdam en Rotterdam. Ook werd drie dagen nadien nog een 32-jarige man uit Groningen in zijn woonplaats gearresteerd. Alles bij elkaar vond de politie voor zo’n miljoen euro aan cash geld en dure merkkleding.

Eerst vrijgelaten, maar toch weer vast

Op 4 mei werd de man uit Assen op last van de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Het OM ging tevergeefs tegen de vrijlating in beroep. Vorige week diende een zogeheten pro-forma in de Pontsteigerzaak.

Naar aanleiding van die pro forma is de jonge man uit Assen toch weer opgepakt. De rechter had dat geëist. ,,Hij zit op dit moment weer in voorlopige hechtenis op verdenking van witwassen en vuurwapenbezit”, aldus Evert Boerstra van het OM.

Ook twee andere verdachten zitten nog in de cel. De 32-jarige man uit de stad Groningen zit niet vast. ,,Maar hij is nog wel een verdachte in deze witwaszaak.”

Het toonaangevende appartementencomplex Pontsteiger kijkt uit op de haven van Amsterdam. De appartementen worden flinke prijzen verhuurd. Een van de penthouses op de bovenste etage staat voor 8,8 miljoen euro te koop, een ander voor bijna 7 miljoen euro. Het is volgens deskundigen een toonaangevend gebouw voor de skyline van Amsterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu