In vijver in Borger drijven 200 dode vissen. Warm water en stortbuien werd de dieren fataal

In de vijver aan het Hunzedal in Borger drijven sinds zondagochtend dode vissen, slachtoffers van een tekort aan zuurstof. De buitendienst van Borger-Odoorn heeft er al ruim 200 uit het water gevist.

De vissen worden snel uit het water gehaald door de gemeente Borger-Odoorn

De vissen worden snel uit het water gehaald door de gemeente Borger-Odoorn Foto: DVHN

Een rare gewaarwording voor de vroege vogels in Borger. Buurtbewoners rondom het Hunzedal ontdekten zondag op hun ochtendwandeling tientallen dode vissen. Snoeken, karpers, brasems en voorns dreven op hun rug in het water.

Geen botulisme

Die dode vissen moesten in allerijl uit het water, waar ook eenden in zwemmen, gehaald worden. Dit uit vrees voor het botulisme, een ernstige ziekte onder watervogels en vissen. Die doodsoorzaak lijkt nu echter uitgesloten. Uit meting van de gemeente Borger-Odoorn blijkt dat het zuurstofgehalte in het water zeer onder de maat is. Dat ligt onder de één procent, terwijl minimaal zeven procent gewenst is.

De hevige regenval in het door de hitte sterk opgewarmde water, lijkt daar de oorzaak van te zijn. De geleidelijke regen van vandaag moet de waterkwaliteit weer boven jan helpen. Die natuurlijke watertoevoeging is beter dan het plaatsen van een fontein, een andere optie die de gemeente overwoog. Maar in de ondiepe vijver -1 meter 20 diep- is de kans groot dat dan vooral modder wordt opgespoten. Morgen volgt een nieuwe test.

Die komt te laat voor ruim 200 vissen.

‘Dit doet veel pijn’

De mannen van de gemeentelijke buitendienst onderbraken er hun weekend voor. Zondagochtend visten ze de eerste lading uit het water. Een container vol, naar schatting honderd vissen. Maandagochtend waren ze er weer vroeg bij. Opnieuw moeten ze met schepnet en hark tientallen beesten uit het water halen. Kleine exemplaren zijn er bij, maar evenveel joekels van vissen, tot snoeken aan toe. Maandagmiddag gaan ze ook nog met een bootje de plas op.

De stoere manschappen in waterbestendige pakken hebben het zichtbaar zwaar met het ongewone en ongewenste begin van hun werkweek. Ze hoeven niet op de foto tijdens de klus en hun naam hoeft ook niet in de krant. ,,Wij doen liever ook wat anders. Ik ben zelf sportvisser en dan doet dit veel pijn’’, zegt een van hen.

Happen naar lucht

Die pijn deelt omwonende Harry Meursing. Zijn huis aan de Dingspil grenst aan de vijver. Zondagochtend rond een uur of negen liep hij met de hond naar het bruggetje achter zijn huis. Tot zijn schrik ontdekte hij daar de drijvende vissen. ,,De grote vissen waren al dood, maar die kleintjes hapten nog de hele dag naar lucht. Dat was geen fijn gezicht. Zo zonde ook van die mooie vissen. Ik heb gelijk een melding gedaan bij de gemeente.’’

Daniël Muskee, bewoner van de aangrenzende straat Sassenbergen, deed zondagochtend hetzelfde. Hij stuurde meteen foto’s naar de officiële instanties: de gemeente Borger-Odoorn en Waterschap Hunze en Aa’s. Het waterschap houdt het bij adviseren in dit geval, de gemeente is verantwoordelijk voor de vijver.

Maandagochtend staat Muskee met zijn hond in de striemende regen te turen over de vijver. Net als de mannen van de buitendienst probeert hij te gissen naar de dan nog onbekende oorzaak.

Nu blijken de gedachtespinsels die in de buurt rondgingen over elektrische schokken van het onweer of een giftige lozing naar het rijk der fabelen te kunnen. De vissen zijn door zuurstoftekort gestorven. Een zuurstofdip is niet uniek in vijvers of plassen na een lange warmteperiode en daaropvolgend intense regenval.

Respect voor de gemeentewerkers

Buurtgenoten Muskee en Meursing spreken vol lof over gemeentewerkers. ,,Die stonden een paar uur na onze melding als met een schepnet in de vijver. Gisteren in de warmte, nu staan ze er weer in de regen. Respect!’’

In 2018 trokken bewoners samen op richting de gemeente vanwege de slechte staat van onderhoud van de plas en directe omgeving. De L-vormige vijver is 120 meter lang en 30 meter breed. De verpauperde vijver midden in de woonwijk kreeg een opknapbeurt. In 2019 werd het uitgebaggerd. In 2020 volgde ontkoppeling van de riolering.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu