2,5 jaar cel voor brandstichter in scootmobiel

Lambert D. in de rechtbank. Tekening Annet Zuurveen

De 70-jarige Lambert D. uit Smilde is donderdag veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor opzettelijke brandstichting in natuurgebieden in Drenthe en Friesland.

De man heeft zich volgens de rechtbank in Leeuwarden schuldig gemaakt aan vijf gevallen van brandstichting in natuurgebieden. ,,Hij ging vaak in zijn scootmobiel een eindje rijden in de natuur. D. had een wrok tegen Natuurmonumenten in verband met een zakelijk geschil in de tijd dat hij een boerderij van de natuurorganisatie pachtte”, aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank zijn branden in droge natuurgebieden zonder meer gevaarlijk omdat het vuur zich snel kan uitbreiden. ,,Uiteindelijk kunnen zelfs gevaarlijke omstandigheden voor mensen ontstaan. Op enig moment heeft D. bedacht dat hij met firestrips de natuurgebieden onder beheer van Natuurmonumenten wel in brand kon steken.”

De politie heeft na een grote heidebrand in Fochteloo een peilbaken geplaatst in de scootmobiel van de verdachte.  De eerste brand in maart vorig jaar was meteen de grootste. 80 hectare natuurgebied is verwoest. Volgens de rechtbanken werden de andere vier branden dankzij de oplettendheid van recreanten vrij snel ontdekt en gemeld bij de brandweer. ,,Daardoor is de omvang van die branden beperkt gebleven.”

Deskundigen hebben stoornissen en een alcoholverslaving vastgesteld bij D. Hij is licht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. D. moet zich verplicht laten behandelen bij GGZ en verslavingszorg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu