25 jaar gasopslag in Grijpskerk en Langelo. Op bezoek bij de Rolls Royce onder de gasopslagen. 'Zelfs vanuit China komen ze bij ons langs om te kijken hoe we hier werken'

De gasopslagen bij Grijpskerk en Langelo bestaan dit jaar 25 jaar. In de gaswereld oogst de manier waarop de NAM in Drenthe en Groningen gas opslaat lof. Omwonenden maken zich juist zorgen over de opslag in dichtbevolkt gebied. Waarom hebben we de opslag (nog) nodig? We namen een kijkje.

In de UGS (underground gas storage) in Norg injecteert de NAM in de zomerperiode laagcalorisch gas dat in de winter als aardgas kan worden gebruikt.

In de UGS (underground gas storage) in Norg injecteert de NAM in de zomerperiode laagcalorisch gas dat in de winter als aardgas kan worden gebruikt. Foto: Corné Sparidaens

Het mag de grootste gasopslag van Europa zijn, vanaf de weg is UGS Norg, zoals het complex heet, nauwelijks te zien. Tussen de dorpen Langelo en Een komt op een met hekken omgeven complex het stelsel van putten en pijpleidingen samen dat in de winter zorgt voor brandende kachels en warme douches. Het zonnepark naast en de drie blauwe droogtorens op het complex zijn de onderdelen die je het eerste ziet als je naar de installatie toe rijdt.

Nieuws

menu