25-jarige Hans scheurt dronken door Emmen en knalt tegen auto waar man en twee kinderen inzitten. Hans vlucht en ontkent het uiteindelijk (tevergeefs) bij de rechter

De 25-jarige Hans uit Emmer-Compascuum klapte op 15 december 2019 in Emmen, kleine oogjes van de drank, met een flinke vaart met zijn blauwe volkswagen Lupo tegen een andere auto waar twee kinderen inzaten. Even stapte hij uit, maar toen hij ‘politie bellen’ hoorde, vluchtte hij.

Bron: Shutterstock

Bron: Shutterstock

Tevergeefs, bleek woensdagochtend tijdens een zitting bij de politierechter in de rechtbank van Assen. Want politieagenten gaan in de ochtend van die 15e december bij zijn woning kijken. Een getuige en de automobilist die schade heeft door het ongeval hebben Hans zijn kenteken opgeschreven.

De auto staat niet op de oprit. Die is uitgeleend aan zijn zus, zal Hans later verklaren. Waar zij woont, wil hij dan niet zeggen. Zwijgrecht, zal Hans - een ietwat gezette man met rossig rood haar - meerdere malen tegen agenten zeggen.

Blik bier in de hand

Er wordt in eerste instantie ook niet opengedaan, maar als agenten de gordijnen wat zien bewegen, roepen ze de 25-jarige uit zijn huis. Hij doet onvast ter been open, een blik bier in de hand. Hans wordt om 11.40 uur aangehouden, een half uur na het ongeluk, voor het ongeval en het verlaten van de plek van een verkeersongeval. Op het bureau blaast hij 835 ugl, ruim vier keer de toegestane hoeveelheid.

Er zijn meerdere getuigen van het ongeval. Een heeft verklaard - terwijl hij en zijn vrouw op hun galerij staan - dat er een straaljager langskwam. Die vol in de rem moest en op een andere auto klapte. Het was geen straaljager, maar de blauwe Lupo van Hans. ,,Een extreem hard geluid. Waarna een rookwolk ontstond van het remmen en uiteindelijk een doffe dreun”, zei een andere man die vlakbij het ongeval stond met zijn mountainbike.

Diverse getuigen verklaren dat er drie mannen in de auto zaten. En dat de bestuurder krullend rossig haar had. Hans ontkent dat hij reed. ,,Ik zat op de bijrijdersstoel. Dat harde geluid komt door een lekke uitlaat”, zegt hij nu tegen de rechter.

Tegen agenten zegt hij, nadat hij is aangehouden, überhaupt niet te zijn weggeweest. Een feestje? Niks van waar. Hij is de hele avond thuis geweest. ,,Vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol. De bestuurder is volgens getuigen een man met kort rossig haar. Het kenteken is aan jou te koppelen. Je kunt toch niet blijven volhouden dat je niet hebt gereden”, proberen agenten het tijdens het verhoor.

Hans: ,,Dat kan ik wel.” Verder beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Hoewel, over die andere bestuurder wilde hij nog wel iets zeggen tegen de agenten. ,,Die heeft waarschijnlijk geen verblijfsvergunning. Dat is geen Nederlander. Hij was niet te verstaan.” De politierechter, verbaasd: ,,Die mijnheer is in Nederland geboren. Heeft u een hekel aan buitenlanders ofzo?” ,,Nee hoor”, stamelt hij dan.

‘Geen alcoholprobleem’

Hans vindt niet dat hij een alcoholprobleem heeft. Hij heeft wel forse schulden: zo’n 35.000 euro. Veroorzaakt door een eerdere veroordeling voor poging tot doodslag waar hij 35 maanden gevangenisstraf (waarvan 12 maanden voorwaardelijk) voor kreeg. ,,De aanrijding was in de proeftijd van uw voorwaardelijke straf”, zegt de rechter. Maar Hans schudt zijn hoofd. ,,Dat speelt niet mee.”

Wel heeft de inmiddels 26-jarige Hans een getuige. ,,De man die heeft gereden.” En inderdaad, een 28-jarige man komt opdraven en verklaart onder ede dat hij de chauffeur was. ,,Ik heb Hans en een vriend opgehaald bij een feestje vanuit werk”, verklaarde de man die trouwens niet meer precies wist (het jaar wel) wanneer het ongeluk was. De naam en het nummer van de man tegen wie hij was aangebotst heeft hij wel genoteerd. ,,Die telefoon heb ik niet meer. Maar Hans zat naast mij. Ik reed.” De advocaat van Hans pleit dan ook voor vrijspraak.

Maar de politierechter maakt gehakt van Hans en zijn getuige. ,,Ik acht zijn verklaring leugenachtig en geloof er helemaal niks van. U zei dat u de auto aan uw zuster heeft uitgeleend en wilde verder niks verklaren. Dat komt nu als een boemerang terug.”

Ze ging mee met de geëiste straf van het openbaar ministerie: 40 uur taakstraf en negen maanden rij-ontzegging. Mogelijk zal hij de resterende twaalf maanden ook nog moeten zitten. De officier van justitie overweegt om de getuige te vervolgen voor meineed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu