26 maanden cel geëist voor gewapende overval op City Hotel in Meppel

De arrestatie van de verdachte in verband met de overval op het City Hotel Meppel. Foto: Van Oost Media

Voor een poging tot een gewapende overval op het City Hotel in Meppel is donderdag 26 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 35-jarige man die oorspronkelijk uit Polen komt. De verdachte heeft verklaard dat het een misverstand is. De man zegt dat hij alleen om geld heeft gevraagd.

Maar volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de man met een vuurwapen in zijn hand heeft geprobeerd om een overval te plegen op eerste kerstdag 2019. De verdachte zou het vuurwapen op de hoteleigenaar hebben gericht en vervolgens in het Engels hebben gezegd: ,,Ik zit in de problemen en moet 140 euro betalen anders haal ik het einde van de avond niet. Ik heb zes kogels.”

Dreigde te schieten

De hoteleigenaar heeft verklaard dat de verdachte eerder met zijn vriendin bij hem had gelogeerd. Daarom liet hij de man binnen toen hij voor de deur stond. De verdachte zou meteen om geld hebben gevraagd. De sfeer sloeg om toen de hotelier zei dat er nauwelijks contant geld was, alleen een geldkistje met zeven euro muntgeld. De Pool richtte een vuurwapen op hem en dreigde te schieten.

Geslagen met barkruk

Ondertussen had de eigenaar zijn partner, die boven was, in paniek gebeld. Toen de partner beneden kwam, sloeg hij de overvaller meerdere malen met een barkruk. Het pistool viel op de grond, waarna de verdachte er zonder buit vandoor ging. De man is geboren in Polen, maar heeft vanaf zijn negende in Amerika gewoond. Hij verblijft sinds enige tijd in Nederland. Volgens de reclassering is hij dakloos en verslaafd aan speed.

Smartengeld

Van de overvalpoging zijn volgens de officier beelden gemaakt door bewakingscamera’s. ,,Op de beelden is duidelijk te zien dat hij eerst het wapen toont, voordat de slachtoffers zichzelf gaan verdedigen.” De officier vindt dat van de geëiste celstraf van 26 maanden, acht maanden voorwaardelijk moet worden opgelegd. De hoteleigenaar vraagt 1800 euro smartengeld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu