35 doodgeboren lammetjes door bijtende hond in Witterveld

De schaapskudde van Witterveld lijdt nog altijd onder de bijtaanval afgelopen november. Foto Marcel Jurian de Jong.

De schaapskudde van Landschapsbeheer Witterveld lijdt nog steeds onder de aanval van een herdershond. 35 lammetjes werden doodgeboren en de nog levende zijn veel te klein.

Bij de bijtaanval in november kwamen twee schapen om het leven en vijftien schapen liepen verwondingen op. Het incident vond enkele weken voor de lammertijd plaats. Schaapsherder Caroline Visser sprak toen al de vrees uit dat de schapen hun lammeren zouden verwerpen.

Die vrees is uitgekomen. ,,Dat komt doordat de schapen tijdens de aanval in shock zijn geweest en dat leidde tot een verminderde bloedtoevoer. Hierdoor zijn de lammetjes veel kleiner dan normaal of worden ze dood geboren”, zegt Visser.

Eén van de gewonde schapen verloor een oor en andere schapen liepen kreupel door de aanval. ,,We hebben vier schapen alsnog moeten euthanaseren, omdat hun verwondingen te erg waren. De kreupele schapen lopen nu iets beter, maar ze staan nu op stal, dus we kunnen het nu nog niet heel goed inschatten”, vertelt de schaapsherder.

Eerder bijtincident

Na het incident deed Visser aangifte tegen de eigenaar van de hond. Ze eiste een uitlaatverbod voor de hond in de buurt van de kudde en een schadevergoeding. Hoe groot de totale schade is, kan Visser nog niet zeggen. ,,We kunnen de schade pas gaan opmaken als de lammertijd voorbij is, dat is op 14 januari”.

De hond die de schapen aanviel, had zes weken voor de aanval ook al enkele schapen van de kudde aangevlogen. ,,De hond is door de gemeente opgehaald en hij zal getest worden, maar wat er verder mee gaat gebeuren weet ik niet”, zegt Visser.

Extra op haar hoede is Visser niet. ,,Zo’n aanval is toch niet te voorkomen, hoe goed je ook je best doet. Als schaapsherder ben je natuurlijk wel altijd bang dat het gebeurt, maar ik sta er niet de hele tijd bij stil.”

Om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, doet de schaapsherder een beroep op hondeneigenaren. ,,Lijn je hond aan, zeker als het een wilde hond is. En houd de hond gewoon altijd goed in de gaten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu