4 Mijl van Groningen 'moet de finale van mijn revalidatie worden'

Ruim een jaar na zijn hersenbloeding wil Emmenaar Dennis Groen (33) in oktober de 4 Mijl van Groningen gaan lopen. Hij wil zo geld ophalen voor het goede doel en zijn herstel symbolisch afsluiten. ,,Iedere tijd die ik straks loop, is voor mij een record.”

Dennis Groen werd in oktober door bevriende supporters onthaald bij de wedstrijd Heracles - FC Emmen.

Dennis Groen werd in oktober door bevriende supporters onthaald bij de wedstrijd Heracles - FC Emmen. Foto: Archief DVHN/Bas van Sluis

Als een donderslag bij heldere hemel stond het leven van Dennis Groen op 8 september vorig jaar volledig op zijn kop. Nadat de fanatieke FC Emmen-supporter met een vriend een voetbalwedstrijd had bekeken in Almere, wilde het tweetal nog even vliegtuigen kijken bij Schiphol. Onderweg ging het mis en kreeg de Emmenaar een hersenbloeding. ,,Het voelde ineens alsof er met messen in mijn achterhoofd werd gestoken”, memoreert Groen. ,,Toen ik in de ambulance lag, besefte ik echt dat het niet goed was.”

Emotioneel weerzien bij Heracles - FC Emmen

De Emmenaar was wekenlang aan een ziekenhuisbed gekluisterd. Maar dat weerhield hem er niet van om een wedstrijd van zijn favoriete club te bezoeken. De wensambulance reed Groen - liggend op een brancard - een maand later naar de uitwedstrijd van FC Emmen tegen Heracles. Zijn vrienden van de fanatieke supportersschare legden de tocht naar Almelo op de fiets af om hem een hart onder de riem te steken. Het werd een emotioneel weerzien. ,,Ik voelde me trots en dankbaar. Maar die dag was ook zó uitputtend dat ik in de rust van de wedstrijd weer ben weggaan.”

Ook in het Beatrixoord in Haren, waar de Emmenaar herstelde, was de realiteit hard. ,,Ik heb wekenlang in bed gelegen en gedacht dat ik nooit meer zou kunnen lopen”, vertelt hij. ,,De eerste keer dat ik probeerde op te staan, viel ik direct weer terug in mijn bed. Mijn balans was weg. Op dat moment heb ik wel even gedacht: trek de stekker er maar uit. Ik was jong, vitaal en ineens kon ik niets meer.”

‘Het gaat hartstikke goed’

Maar van opstaan kwam het uiteindelijk toch. Groen weet het nog als de dag van gisteren. Hij keek naar RTV Noord , dat die dag de 4 Mijl van Groningen live op televisie uitzond. ,,Mijn familie was bij me in de kamer en toen ik opstond, voelde ik: nu gaat het echt beginnen. Als grapje wees ik naar de 4 Mijl Groningen op televisie en zei dat ik de volgende keer zelf mee zou doen.”

Daarna bleef Groen verder werken aan zijn herstel. ,,In het begin had ik helemaal geen kracht. Maar door oefeningen en goede voeding ben ik aangesterkt. Ik ben nu zes uur per dag aan het oefenen met fietsen, lopen en fitnessen. Daardoor heb ik ook weer het vertrouwen in mezelf teruggekregen. Het gaat hartstikke goed en ik geniet van elk moment”, vertelt Groen.

Hoe dan ook uitlopen

Twee weken geleden besloot de Emmenaar dan ook om dat ‘geintje’ over de 4 Mijl van Groningen in oktober dan ook echt uit te voeren. Al zal het volgens hem niet makkelijk worden. ,,Ik ben door de hersenbloeding linkszijdig verlamd geraakt. Met mijn linkerarm kan ik niets meer doen en mijn been kan ik alleen vanuit de heup bewegen. Ik loop nu dagelijks zo’n 500 meter, maar dat moet ik doen met een kruk. De concurrentie met die snelle hardlopers uit landen als Kenia kan ik dan ook niet aan”, lacht hij. ,,Ik moet het hebben van mijn doorzettingsvermogen. Want ik wil de 4 Mijl hoe dan ook uitlopen, al moet ik de laatste meters kruipen.”

‘In de benen geholpen’

Volgens de Emmenaar moet het passeren van de finishlijn in Groningen een symbolische overwinning worden. ,,Het moet de finale van mijn revalidatie zijn”, vertelt hij. Toch loopt hij die dag niet alleen voor zichzelf. Groen heeft ook besloten met zijn actie geld in te zamelen voor de Edwin van der Sar Foundation, die mensen met hersenletsel ondersteunt, en het revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren. ,,Want zij hebben mij weer in de benen geholpen en daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu