Bij de bevrijding van Drenthe kwamen vijf parachutisten uit de groep van onderofficier Marc Loi om het leven: 'Ik heb het overleefd omdat ik als laatste mocht springen'

Parachutisten Maurice en Marc vochten in Drenthe tegen de Duitsers, dit is hun indrukwekkende verhaal

De 33 parachutisten die in de nacht van 7 op 8 april 1945 zijn omgekomen in Drenthe zijn donderdag in Assen herdacht bij het monument tegenover de Johan Willem Frisokazerne.

In totaal zijn tijdens de ‘Operatie Amherst’ 702 geallieerde parachutisten gedropt op verschillende plaatsen in Drenthe. Zij moesten de bruggen beschermen en verwarring zaaien bij de Duitsers, om zo te helpen de Tweede Wereldoorlog te beëindigen.

Vijf mannen uit de groep van Marc Loi komen al vrij snel na hun dropping om het leven. Hij springt als laatste uit het vliegtuig en heeft het geluk dat hij op een gunstigere plek neerkomt. Loi komt vele malen terug naar Nederland om zijn gevallen kameraden te herdenken. Een paar jaar geleden is hij overleden op 98 jarige leeftijd.

Op dit moment zijn er nog ongeveer tien overlevenden. Veteraan Achille Muller (97) zou aanwezig zijn bij de herdenking, maar hij kwam vorige week ten val en kampt met knieproblemen. Daarom heeft zijn arts hem afgeraden de reis uit Marseille te maken.

Nieuws

Meest gelezen

menu