70 jongeren uit Assen beklimmen de Alpe d'Huez en halen 150.000 euro op voor strijd tegen kanker. 'Als je kapot gaat, dan denk je gewoon aan degene die ziek is'

Donderdag (hard)loopt en fietst een groep van zeventig Asser leerlingen en studenten de Alpe d’Huez op om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Tot nu toe haalde de club ongeveer anderhalve ton op.

Alle deelnemers Team Assen.

Alle deelnemers Team Assen. Foto: Willem Kiers

Samarijn Pluijmert (16) rent mee met team Assen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Ze heeft een persoonlijke motivatie: twee jaar geleden kreeg haar moeder schildklierkanker. Ze kan zich nog goed herinneren dat ze het nieuws hoorde. Haar moeder had een bultje in de nek, maar het was een tijdlang onduidelijk wat het was. Het bleek een uitzaaiing van de schildklierkanker.

Samarijn vertelt met een brok in de keel. „Dat was heel lastig. We hadden het allemaal niet verwacht. We dachten steeds: het zal wel niet. Ze kreeg daarna veel onderzoeken, dat was een heftige periode.”

Maar haar verhaal kent een happy end . Samarijns moeder kon behandeld worden en is genezen. Wel zit ze de rest van haar leven zonder schildklier, waarvoor ze medicatie moet slikken. „Zo’n afloop gun ik iedereen. Dáárom doe ik hieraan mee.”

Zes keer omhoog

De sportieve uitdaging op de Franse wielerberg in de Alpen vindt elk jaar plaats op de eerste donderdag van juni. De berg wordt dan door een Nederlandse organisatie afgezet en omgedoopt tot Alpe d’huZes . Vijfduizend deelnemers doen mee en kiezen of ze rennend, wandelend of fietsend de berg opgaan. De route – bijna 14 kilometer lang en ruim een kilometer omhoog – leggen de deelnemers, als dat lukt, zes keer af. De sportieve uitdaging symboliseert het moeilijke pad dat kankerpatiënten moeten gaan: je ervaart hoe het is om stuk te gaan, terwijl opgeven geen optie is.

Nieuws

Meest gelezen

menu