71 jaar geleden: bom op Assen

ASSEN Een bom heeft vannacht acht Assenaren het leven gekost. Drie woningen aan de Nieuwstraat zijn daarbij geheel vernield.

Zo had het bericht kunnen beginnen in de Provinciale Drentsche en Asser Corant van 16 maart 1945. De krant verscheen evenwel niet vanwege de papierschaarste en het politierapport was nog zwaar geheim. Het is nu 71 jaar geleden, maar het is nog altijd een van de meest spraakmakende gebeurtenissen in Assen. De Nieuwstraat heet nu de Wethouder Buiningstraat, maar nog altijd is te zien dat de drie vernielde woningen (41,43 en 45) zijn vervangen door nieuwe exemplaren.

In het politierapport staat te lezen dat er even tevoren een vliegtuig op geringe hoogte over de stad vloog en in zeer korte tijd twee keer drie lichtkogels liet vallen boen het noord-oostelijke deel van de stad. Het vliegtuig cirkelde een paar keer rond en kort daarna werd een korte hevige explosie gehoord. Hetzelfde politierapport meldt ook het tijdstip: ‘’22.19 uur luchtalarm gegeven, 23.35 uur het sein ‘alles veilig’ gegeven.

Pas veel later werd duidelijk dat de bom was gedropt door een Engelse bommenwerper, waarschijnlijk in de veronderstelling dat daarmee de spoorlijn onklaar kon worden gemaakt. Volgens de politie is direct metr het opruimingswerk begonnen vanwege het vermoeden dat verschillende bewoners nog onder het puin bedolven zouden zijn. Dat bleek al heel snel te kloppen. Voor de families Vrijs, Felix en Grit was het een zwarte dag. Respectievelijk drie, twee en drie gezinsleden zijn levenloos onder het puin van hun woning weg gehaald. Negen kinderen en een vrouw konden nog wel worden gered. De bom heeft nog meer schade en verwondingen veroorzaakt. Pas rond 2.30 in de nacht was het opruimingswerk ‘voor zover noodzakelijk’ beëindigd en zijn de hulpdiensten ingerukt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu