87-jarige man uit Assen bestolen door 'Vanessa' van datingsite. Pinpas meegenomen en bankrekening geplunderd

Een inmiddels 87-jarige man uit Assen is slachtoffer geworden van een gemene oplichtingstruc van vermoedelijk twee vrouwen, onder wie een 41-jarige vrouw uit Breda. Zij is woensdag door de politierechter in Assen veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

In korte tijd werden duizenden euro's van de bankrekening van de bejaarde man uit Assen gepind.

In korte tijd werden duizenden euro's van de bankrekening van de bejaarde man uit Assen gepind.

Het slachtoffer kreeg contact met de verdachte via datingsite Lexa. Zij noemde zich ‘Vanessa’, niet haar echte naam. De bijbehorende foto was wel van haarzelf. De vrouw belde hem op en zei dat ze graag bij hem op bezoek wilde komen. De man stemde toe. Op 4 januari 2018 kwam zij bij zijn woning in Assen. Hij heeft verklaard dat zij een onbekende vrouw bij zich had.

Paslimiet van bankrekening verhoogd

Volgens zijn verklaring hebben ze samen gezellig koffie gedronken. De onbekende vrouw vroeg daarna of zij zijn computer even mocht gebruiken. Hij bleef in de kamer achter met ‘Vanessa’. ,,Ze begon me te aaien over mijn arm en te knuffelen”, heeft hij de politie verteld. Ondertussen was de andere dame met zijn computer in de weer.

Achteraf bleek dat zijn paslimiet van zijn bankrekening was verhoogd. Ook zijn pincode was achterhaald en de pinpas van de bank was uit zijn portemonnee verdwenen. In korte tijd was 7700 euro van zijn bankrekening gepind. Op basis van zijn aangifte kwam de Brabantse verdachte in beeld. De politie liet hem een foto zien, waarop de Assenaar haar herkende. De vrouw werd enige tijd later verzocht om naar het plaatselijke politiebureau te komen voor een verhoor. Daar legde ze een bekentenis af.

Vrouw beweert door politie tot betekenis te zijn gedwongen

De verdachte vertelde tegen de politie dat zij met een of twee andere vrouwen naar de bejaarde man was gegaan met de bedoeling om hem op te lichten. Alles was vooraf gepland, verklaarde zij in het politieverhoor. Woensdag hield de vrouw bij hoog en bij laag vol dat zij deze bekentenis onder druk had afgelegd. ,,Ik kreeg paniekaanvallen en ik mocht geen advocaat.” Ze was wel bij de man geweest, maar over de diefstal van zijn pinpas en het leegroven van zijn bankrekening wist ze niks, zei ze tegen de rechter.

De officier van justitie stelt dat nergens uit blijkt dat de vrouw werd bedreigd door de agenten. ,,Ze is er steeds op gewezen dat ze een advocaat mocht raadplegen. Maar dat hoefde niet.” Haar advocaat maakte veel misbaar. Hij wilde dat er een reeks getuigen werd gehoord, onder wie het slachtoffer.

Strafblad van 20 pagina’s

De politierechter wees zijn verzoek af. Volgens de rechter komen de verklaringen van de verdachte en het slachtoffer op veel essentiële punten overeen. De vrouw heeft een strafblad van 20 pagina’s. Zij is al vaak veroordeeld voor diefstal, zakkenrollerij en andere vermogensdelicten. ,,Zij is doelgericht bij het slachtoffer op bezoek gegaan”, zei de officier. ,,Mevrouw zegt voor een relatie. Daar geloof ik helemaal niets van.”

De officier noemt het een schandalige gang van zaken. ,,Zij heeft een lange lijst met veroordelingen voor soortgelijke feiten. Dit is kennelijk de manier waarop mevrouw door het leven gaat. Ze trekt zich niets aan van de belangen van anderen.” Hij eiste acht maanden gevangenisstraf. De rechter acht de feiten bewezen, maar vindt de strafeis te zwaar. Van de acht maanden cel legde hij de helft voorwaardelijk op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu