AAF International biedt oud-werknemers luchtfilterfabriek Emmen maximaal 3000 euro per persoon voor blootstellen aan kankerverwekkende formaldehyde

AAF International heeft de oud-werknemers van de fabriek in Emmen een smartengeld van maximaal 3000 euro per persoon aangeboden.

AAF International in Emmen, waar werknemers jarenlang zijn blootgesteld aan een kankerverwekkende stof.

AAF International in Emmen, waar werknemers jarenlang zijn blootgesteld aan een kankerverwekkende stof. Foto: Marcel Jurian de Jong

Vakbond FNV bevestigt in gesprek te zijn met American Air Filter (AAF) International. De oud-medewerkers van de luchtfilterfabriek in Emmen hebben een brief gekregen met daarin het aanbod.

AAF International wilde eerste niet verder gaan dan een normbedrag van 1500 euro per werknemer, maar verdubbelde dit uiteindelijk. De 3000 euro is de maximale vergoeding die AAF aanbiedt aan de ex-fabrieksmedewerkers, schrijft FNV. Het smartengeld zou een vorm van compensatie zijn voor de angstgevoelens die tientallen (ex-)werknemers jarenlang hadden of hebben omdat zij zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende formaldehyde in een fabriek in Emmen.

Kankerverwekkend

Het bedrijf AAF International wist al jaren - of had het kunnen en moeten weten - dat zij werknemers langdurig en in hoge mate blootstelde aan de kankerverwekkende stof. Zo onthulde Dagblad van het Noorden begin dit jaar dat er onder meer rapporten zijn uit 1999, 2008 en 2010 waaruit blijkt dat AAF werd gewaarschuwd voor te hoge waarden aan de kankerverwekkende formaldehyde. Maar het personeel wist van niks.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt AAF International, samen met twee oud-leidinggevenden van de fabriek in Emmen, ervan dat ze tientallen medewerkers tussen 2013 en 2017 hebben blootgesteld aan het kankerverwekkende formaldehyde.

In totaal is er sprake van vijf categorieën. Aan de hand daarvan - en het aantal dienstjaren - moet er per oud-werknemer een schadebedrag uit komen rollen. Personeel dat op de glasafdeling werkte, zou het volledige bedrag van 3000 euro krijgen. De formaldehyde-waarden werden vooral op die afdeling gemeten. Dat bedrag wordt lager naar gelang medewerkers wekelijks, af en toe tot aan nooit op de glasafdeling zijn geweest.

Ontkenning erkenning

Opmerkelijk is dat FNV Bondgenoten schrijft dat AAF International, inmiddels in handen van de Japanse multinational Daikin, zou erkennen dat ‘de blootstelling aan formaldehyde te hoog is geweest en dat het bedrijf onrechtmatig heeft gehandeld’. Dagmar Bos van AAF International ontkent dat (zie kader).

Met het aanbieden van de angstschadebedrag probeert AAF International te voorkomen dat een strafrechter zich buigt over de schadeclaims die werknemers hebben ingediend. Meerdere oud-personeelsleden van de luchtfilterfabriek in Emmen hebben een schadeclaim neergelegd bij de rechtbank in Zwolle. Zij klagen onder meer over prikkende ogen, kortademigheid en een constant verstopte en geïrriteerde neus. Ook zijn er oud-medewerkers die longkanker hebben opgelopen. Het staat overigens niet vast dat dit komt door het werken in de fabriek in Emmen.

De rechtbank buigt zich begin september onder meer over de vraag of de medewerkers recht hebben op een vergoeding.

‘Niet Noord-Amerika’

FNV Bondgenoten stelt dat ‘er nog nooit meer smartengeld voor angstschade is toegewezen dan 1000 euro door een Nederlandse rechter’. ,,Wij denken dat het een goede vergoeding is”, reageert FNV-bestuurder Ron Vos die er op wijst dat het niet Noord-Amerika is waar soms duizelingwekkende schadeclaims worden ingediend en toegekend.

AAF International rekent nu per medewerker uit op hoeveel schadevergoeding zij recht hebben. ,,Iedereen moet dan zelf de keuze maken: het accepteren of principieel zijn, zich voegen in de strafzaak en het oordeel van de rechter afwachten.”

Eerder heeft het bedrijf ook al geprobeerd om een strafzaak tegen het bedrijf te schikken met het OM, om de strafzaak af te kopen. Dat is mislukt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu