AZC Gieten wordt later en later

Op het bedrijventerrein van Gieten is weliswaar de bouw van een asielzoekerscentrum in voorbereiding, maar het openingsfeestje is opnieuw vertraagd.

Burgemeester Eric van Oosterhout verwacht nu dat het nieuwe azc in september in gebruik genomen kan worden, maar hij voegt er aan toe dat hij ‘zijn auto er niet op durft te verwedden'.

Het verblijf voor 400 en als alles goed gaat 600 asielzoekers zou in april al klaar moeten zijn. Het was al vertraagd tot juni, maar nu blijkt dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog meer tijd nodig heeft. Volgens Van Oosterhout zit dat vooral in de huurovereenkomsten die nodig zijn voor het gebruik van de grond op het terrein naast garagebedrijf Okken en de kosten van het plaatsen van duikers als vervanging van de sloot die over het terrein loopt.

Haast geboden

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de komst van het AZC bekend werd. Er was haast geboden vanwege de omvang van de asielzoekersstroom, maar die stroom brengt zoveel werk met zich mee dat het COA op erg veel borden tegelijk moet schaken.

De vertraging betekent ook dat de opzet van het project ‘Samen in Gieten’ op een lager pitje staat dan de gemeente had gewenst. In dat project moet een reeks van initiatieven worden samengebracht die het voor de toekomstige bewoners van het asielzoekerscentrum gemakkelijker maakt om zich thuis te voelen in Gieten. Onduidelijk blijft overigens hoe de nieuwe Gietenaren zijn samengesteld. De verwachting is dat het grotendeels gaat om mannen, die hun gezin vooruit reizen. De AZC-bewoners worden vooral mensen die wachten op hun verblijfsvergunning of een woning. Ze blijven er minimaal drie maanden.

Volgens Van Oosterhout lopen de voorbereidingen binnen de gemeente ‘niet slecht’. Er leven wel wat zorgen in het dorp, maar de stemming is over het algemeen positief, zo schetst hij. Sinds de massa-aanranding in Keulen zijn volgens de burgemeester de beelden van het dode jongetje op het Turkse strand wel vervaagd, maar blijven de inwoners van Gieten in grote meerderheid wel achter de komst van het AZC staan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gevlucht
menu