Aa en Hunze gaat akkoord met kleine windmolens (zo groot als een volgroeide eik) op boerenerf

Kleine windmolens moeten mogelijk zijn in het buitengebied, vindt de gemeenteraad Foto: Geert Job Sevink

Boeren in het buitengebied van de gemeente Aa en Hunze kunnen kleine windmolens van een hoogte van maximaal 15 meter op hun erf plaatsen.

Daar is de gemeenteraad van Aa en Hunze donderdagavond mee akkoord gegaan. Het zogeheten facetbestemmingsplan kleinschalige windturbines werd door alle fracties omarmd.

Toch waren er extra wensen. Enkele fracties willen het beleid niet beperken tot boerenbedrijven. Maar in eerste instantie mogen de kleine molens alleen bij agrariërs. Wethouder Henk Heijerman (Gemeentebelangen) belooft dat er actief onderzoek wordt gedaan naar de behoefte om de kleine turbines in de toekomst ook op andere plaatsen neer te zetten.

Agrariërs mogen ook meer dan een windmolentje plaatsen, gaf wethouder Heijerman aan. Energiecoöperaties zijn uit den boze, aldus de wethouder. De stroom die boeren opwekken met hun turbine mogen ze alleen voor eigen gebruik inzetten..

Geen eigen baas over grond

De kleine windmolens kunnen door het zogeheten rijksinpassingsplan ook niet geplaatst worden in de directe omgeving van de grote windmolenturbines van het park Drentse Monden en Oostermoer. Iets waarvan D66 juist opriep om dit wel te doen omdat de infrastructuur zoals kabels er al liggen.

Door dat rijksinpassingsplan heeft de gemeente Aa en Hunze niks meer te zeggen over ‘hun eigen grondgebied’. Te gek voor woorden, volgens GroenLinks en D66. De fractie van D66 diende een motie in die het college opriep alsnog met het rijk in gesprek te gaan om de kleine windmolens in de buurt van de grote turbines toe te staan. Maar die motie haalde het met maar een voor-stem bij lange na niet.

Nieuws

Meest gelezen

menu