Aa en Hunze gooit afvalstoffenheffing flink omhoog (en is niet de enige gemeente in Drenthe die inwoners meer laat betalen)

Inwoners van de gemeente Aa en Hunze gaan flink meer betalen voor het laten ophalen van hun vuilnis. De afvalstoffenheffing stijgt komend jaar met tientallen euro’s.

Afvalinzameling wordt duurder.

Afvalinzameling wordt duurder.

Donderdagavond spreekt de gemeenteraad over de begroting. De stijging van de afvalstoffenheffing zal daar zeker aan de orde komen. Wethouder Bas Luinge bevestigt de stijging. ,,Een huishouden van drie personen gaat 37 euro per jaar meer betalen. Een eenpersoonshuishouden 27 euro.”

Kwart duurder

Komend jaar gaan inwoners van Aa en Hunze 253 euro betalen voor het ophalen van het afval. Daarmee is het kostendekkend voor de gemeente, maar ten opzichte van vorig jaar wel een stijging van 17 procent. Twee jaar geleden was het ophalen van de vuilnis in Aa en Hunze zelfs 25 procent goedkoper (toen 203 euro).

,,Er staat ons als gemeente echt iets te doen”, zegt Luinge die verwacht dat Aa en Hunze ruim tweehonderdduizend euro extra kwijt is aan het ophalen van afval.

Aa en Hunze is absoluut niet uniek, maar de stijging van deze gemeente is wel enorm. Alleen de gemeente Westerveld komt daar een beetje bij in de buurt met een procentuele stijging van 23,75 procent ten opzichte van de prijs van 2019. Qua harde euro’s betalen meerpersoonshuishoudens in Emmen (308,64 euro), Coevorden (307,20 euro) en Hoogeveen (286,80 euro) meer dan inwoners van Aa en Hunze.

Niet goed genoeg gescheiden in bak

De reden voor de kostenoverschrijding ligt volgens wethouder Luinge vooral aan het zogeheten PMD-afval (plastic, blikjes en drinkpakken). ,,Dat wordt niet goed genoeg gescheiden in de containers. Daardoor krijgen we geen vergoeding van Nedvang (afvalorganisatie, red.) en moeten we ook extra betalen voor restafval.”

Luinge wil proberen de kosten te drukken door de inwoners van Aa en Hunze voor te schotelen wat wel en niet in de ‘plastic vuilnisbak’ mag. ,,We willen echt met onze inwoners in gesprek. Want mag een kleerhanger in de plastic bak? Nee dus, want het is hard plastic. Dat wist ik ook niet”, erkent de VVD-wethouder. ,,Ik heb toen een kleine test gedaan. Ik had zo 9 van de 10 fout. Dus onze inwoners zullen dat ook allemaal niet goed weten.”

Motie over communicatie

Aa en Hunze gaat daarom inzetten op communicatie. ,,Via sociale media en posters. Om mensen te attenderen op wat er wel en niet in de PMD-bak mag.”

Dat is ook iets wat de PvdA donderdagavond gaat voorstellen in een motie. Zij vragen het college om een permanente voorlichtingscampagne om de bewustwording van inwoners te vergroten over wat PMD-afval is en wat niet. Ook hoopt die fractie dat alle containers in Aa en Hunze worden voorzien van stickers om ze te wijzen wat wel en niet in de bak mag. En dat als werkgelegenheidsproject uit te voeren, laat raadslid Henk Santes (PvdA) weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu