'Aa en Hunze moet bed and breakfasts strenger controleren'

Bed & breakfast beleid heeft alleen zin als we erop handhaven. Waarom doen we dat dan niet? Dat vragen VVD en Gemeentebelangen in Aa en Hunze zich af.

Beide fracties stellen schriftelijke vragen aan het college van B en W naar aanleiding van een brief van Elina van Zanten van café restaurant Hegeman in Schoonloo. Zij constateert dat er B&B’s in de gemeente zijn die warme maaltijden, wijnen en bieren verkopen. Dit druist in tegen het B&B beleid van de gemeente, zoals zij dat in 2015 heeft vastgesteld.

In deze beleidsnotitie staat onder andere dat bed and breakfasts niet meer dan vier bedden mogen hebben en ook het aanbieden van (warme) maaltijden en/of consumpties is niet toegestaan. Een B&B is géén horecabedrijf, maar is kleinschalig, voor kortdurend verblijf en met de mogelijkheid een ontbijt te serveren, zegt de gemeente.

‘We lopen hierdoor gewoon heel veel gasten mis’

Van Zanten baalt ervan dat een aantal B&B’s in de gemeente zich niet aan de regels houdt. „Wij zijn een horecabedrijf. Dat betekent dat wij allerlei vergunningen nodig hebben, bijvoorbeeld om drank te kunnen verkopen. Dat hoeft een B&B niet. En het belangrijkste: we lopen hierdoor gewoon heel veel gasten mis. Ik heb meerdere keren aan de bel getrokken bij de gemeente. Zij hebben onlangs laten weten dat ze ermee bezig zijn, maar mijn inziens duurt het te lang. Er verandert niks, daar ben ik klaar mee.”

Gemeentebelangen schrijft dat er meerdere voorbeelden te noemen zijn van B&B’s in de gemeente die warme maaltijden aanbieden. Zij promoten dit zelfs op hun websites en gasten schrijven na hun verblijf in het gastenboek dat ze hebben genoten van een heerlijke maaltijd.

Voorbeeld voor andere gemeenten

Kromme aan het verhaal is dat Aa en Hunze juist geroemd wordt om haar B&B-beleid. De gemeente creëerde als eerste in Drenthe een meer gelijk speelveld voor hotels en B&B’s. Het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland gebruikt het beleid zelfs als voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland. Zij zien het beleid - dat als doel heeft oneerlijke concurrentie tegen te gaan - als uniek.

„Als je A zegt, moet je ook B zeggen, anders heeft het geen zin beleid te hanteren”, zegt fractievoorzitter Bertus Reinders van Gemeentebelangen over de kwestie. „Wij verzoeken het college stappen te ondernemen en te handhaven door passende sancties op te leggen.”

Gastvrij Aa en Hunze

Van Zanten wil onderstrepen dat er ook een heleboel bed and breakfasts in de gemeente zijn die zich wel netjes aan de regels houden. Zij hebben zich verenigd in de belangengroep Gastvrij Aa en Hunze en willen juist niet gezien worden als oneerlijke concurrenten van de horeca.

De gemeente laat in een reactie weten nu een paar B&B’s per jaar te controleren. In 2018 willen ze dit intensiever gaan doen.

Nieuws

menu