Aa en Hunze pakt bed and breakfasts aan

De gemeente Aa en Hunze zet de deur nagenoeg op slot voor nieuwe recreatieondernemingen die niets toevoegen aan het bestaande aanbod. Ook de wildgroei aan B&B's wordt aangepakt.

Ook pakt de gemeente de wildgroei aan bed and breakfasts (b&b) aan. Dat staat in het toeristisch plan dat Aa en Hunze heeft opgesteld. De gemeente is voor een gezonde marktwerking, maar voegt daaraan toe dat daar gezonde regels bij horen. De enorme groei van b&b's vormt een gevaar voor de bestaande bedrijven, zeker als die particuliere onderneminkjes niet hoeven te voldoen aan allerlei strikte regels.

In Aa en Hunze zijn er daarvan meer dan al was gedacht: 115 stuks, die in 2014 goed waren voor 13.000 overnachtingen. De dertien hotels in de gemeente telden samen 20.000 overnachtingen. De gemeente wil strikt controleren of de b&b's zich aan de regels houden. Die mogen sinds vorig jaar slechts twee kamers verhuren aan maximaal vier mensen. Een diner mag niet worden verstrekt. Dertig b&b's zijn groter dan toegestaan en daarvoor geldt nu een overgangsregeling.

Nieuws

Meest gelezen

menu