Aa en Hunze plaatst eind maart 36 struikelstenen

Struikelstenen voor het pand Brinkstraat 79 in Assen. Foto: hilbrand dijkhuizen

Bij zeven adressen in Rolde, Nooitgedacht, Gieten en Gieterveen worden dinsdag 31 maart in totaal 36 struikelstenen gelegd.

Die markeren de huizen waar in de Tweede Wereldoorlog 36 Joden woonden. Zij werden in de nacht van 2 op 3 oktober weggevoerd en vervolgens in of onderweg naar Auschwitz omgebracht. Een van hen overleefde.

De struikelstenen worden geplaatst in aanwezigheid van Gunter Demnig, die het leggen van de stenen (Stolpersteine) ooit bedacht.

Presentatie in Dorpskerk

Voorafgaand aan het plaatsen van de struikelstenen wordt maandag 17 februari in de Dorpskerk van Gieten verteld over de levens van Joodse families in de gemeente Aa en Hunze. Daar zijn loco-burgemeester Henk Heijerman en voorzitter Harry Dijkstra van stichting Struikelstenen Aa en Hunze bij aanwezig.

Schilderijen en etsen van Israëlische kunstenares

In het gemeentehuis van Gieten opent vrijdag 21 februari een expositie van negen schilderijen en negen etsen van de Israëlische kunstenares Yehudith Heymans-Gudema. Haar vader was een broer van Lea Gudema. Zij was getrouwd met Salomon Meijer Cohen. Het echtpaar woonde aan de Veenakkers 42a in Gieterveen met zeven kinderen, voordat zij werden afgevoerd en vermoord.

Nieuws

Meest gelezen

menu