Aandeelhouders Groningen Airport Eelde houden vertrouwen in toekomst

De aandeelhouders van Groningen Airport Eelde (GAE) zijn van mening dat er voldoende financiële basis ligt onder het investeringsscenario voor de luchthaven.

Vrijdagochtend spraken de verantwoordelijk bestuurders van de provincies Groningen en Drenthe, en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo over de toekomst van GAE.

Teleurstelling uitgesproken

Met het definitieve besluit, eerder deze week, van de gemeenteraad van Groningen om 6 miljoen euro te investeren in plaats van de gewenste 12 miljoen, moet in de komende jaren nog wel een gat worden overbrugd. Teleurstelling daarover werd vrijdag hardop uitgesproken.

En mocht het in de komende jaren toch een probleem worden, dan kloppen de vier andere aandeelhouders eerst bij Groningen aan. ,,Vragen kan altijd’’, zegt wethouder Joost van Keulen (VVD).

Het reddingsplan voor de noodlijdende luchthaven gaat uit van een totale investering van 46 miljoen. 10 miljoen voor het routefonds om luchtvaartmaatschappijen financieel te steunen bij nieuwe verbindingen, 6 miljoen voor investeringen in bijvoorbeeld de terminal en een nieuwe brandweerkazerne en 30 miljoen voor de NEDAB-kosten, de komende tien jaar. Dat zijn de niet-economische diensten van algemeen belang, zoals brandweer en beveiliging.

Basis is voldoende

Het nieuwe luchthavenbesluit, aan te vragen bij het Rijk, waarin groei mogelijk wordt gemaakt, gaat ook uit van een investering van 46 miljoen euro.

Volgens Drents gedeputeerde Cees Bijl (PvdA), woordvoerder namens de aandeelhouders, is de basis voor de komende jaren voldoende. ,,We hebben er vertrouwen in dat we in de komende jaren wel tot die 46 miljoen euro gaan komen.’’

‘We kunnen groei waar maken’

Ook de raad van commissarissen van de luchthaven spreekt, bij monde van burgemeester Pieter Smit van Oldambt, vertrouwen uit in de toekomstplannen. ,,Wij zijn allemaal van mening dat we de gewenste groei waar kunnen maken’’, zegt Smit.

Mocht uiteindelijk toch blijken dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu geen genoegen neemt met een niet tot de rand toe met miljoenen gevuld investeringsplan en het uitgesproken vertrouwen van directie, aandeelhouders en commissarissen, dan gaan de vier aandeelhouders Tynaarlo, Assen en beide provincies terug naar de (nieuwe) gemeente Groningen (na de herindeling) om nog eens te praten over de miljoeneninvestering.

,,Maar daar is op dit moment geen reden toe’’, zegt Bijl. ,,Vier aandeelhouders hebben vooraf 100 procent financiële garantie gegeven. En wij hopen dat in de komende jaren andere investeringen er voor kunnen zorgen dat het aandeel van de overheden wat omlaag kan. En de vijfde aandeelhouder, Groningen, gaat er van uit dat vanuit hun 6 miljoen gewerkt kan worden naar een totale volledige investering.’’

Harm Post kan aan de slag

De regio Groningen Assen zegde al een investering van 2,5 miljoen euro toe en de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland NOM wil meewerken aan de verdere ontwikkeling van Groningen Airport Eelde, al zal de NOM geen miljoenen gaan investeren.

Voormalig directeur van Groningen Seaports Harm Post wordt naar verwachting in de eerste maanden van het nieuwe jaar nauwer betrokken bij de luchthaven. Hij krijgt vermoedelijk een (tijdelijke) aanjagende en adviserende rol en heeft al meerdere plannen op papier.

,,De luchthaven heeft dit jaar een reizigersrecord geboekt’’, zegt Bijl. ,,We hebben een forse investeringsgarantie en op en rond de luchthaven gebeuren positieve dingen. Met betrekking tot de drones, het oude pand van de rijksluchtvaartschool, zonnepanelen, de nieuwe verbindingen naar München, Brussel en Nice. Dus we zijn echt vol vertrouwen. Wie anderhalf jaar geleden had gezegd dat we nu al hier zouden staan, had gezegd: dat zal wel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu