FC Emmen degradeert. Maar de supportersschare? Die is juist gegroeid. 'Gladde Pier' is de nieuwe lieveling van de aanhangers

Dik honderd Emmenfans reizen vrijdag naar Velsen voor de eerste competitiewedstrijd in de eerste divisie. Maar dat hadden er veel meer kunnen zijn als er meer publiek was toegestaan.

Vorig seizoen waren ze al met veel, maar de supportersclub van FC Emmen groeit door

Vorig seizoen waren ze al met veel, maar de supportersclub van FC Emmen groeit door Foto: Jan Anninga

Ze hadden al stiekeme hoop in Emmen dat de degradatie geen gevolgen ging hebben voor de supportersschare van de club. Dat komt nu uit: supportersvereniging Rood-Wit schreef de afgelopen maanden tientallen leden in en zag nagenoeg niemand van de ledenlijst verdwijnen. De teller staat nu op ruim 5.500.

Verwachtingen overtroffen

Bestuurslid René Veen ziet de race naar nieuwe promotie met vertrouwen tegemoet. Aan de achterban gaat het niet liggen. ,,We hebben in drie jaar eredivisie wel wat losgemaakt met elkaar. Dat voelen we aan alles maar dit overtreft wel de verwachting.’’ Veen doelt op de ledenwinst van de grootste suppersclub, maar ook op het vroeg uitverkopen van alle seizoenkaarten. En dan staan er zelfs nog 1.000 supporters op de wachtlijst.

FC Emmen gaat dus voor een uitverkochte Oude Meerdijk het komende seizoen. 13 augustus wacht Eindhoven thuis. Alle supporters met een seizoenkaart mogen dan, mits gevaccineerd of negatief getest, naar binnen. Voor de eerste uitwedstrijd tegen Telstar vrijdagavond is er minder capaciteit beschikbaar. Het uitvak van die club uit bestaat uit staantribunes waardoor het even leek of er helemaal niemand vanuit Drenthe die kant op kon.

Het kriebelt weer

René Veen: ,,Daar is nu een oplossing voor bedacht. We gaan met 106 supporters die kant op. Samen met mijn zoontje behoor ik tot de geluksvogels, maar er zijn ook veel mensen teleurgesteld. We hadden met gemak met honderden die kant op kunnen gaan.’’ Zijn verklaring: ,,Het kriebelt weer en iedereen wil de club naar nieuw succes schreeuwen.’’

Want dat de verwachtingen hooggespannen zijn van het hernieuwde Emmen is duidelijk. Dragende spelers vertrokken, maar in de nieuwe lichting is best wel wat vertrouwen. Rood-Wit wil met sfeeracties hun stempel drukken op de stemming rondom de club de selectie.

Fin favoriet

,,Daar hoort de band tussen spelers en supporters bij. We hebben eerder een Peruviaans diner geregeld voor onze spelers Araujo en Peña. Dat gaan die jongens nooit meer vergeten’’, stelt Veen. Een nieuwe publiekslieveling dient zich al aan.

De Fins-Marokkaanse buitenspeler Jasin-Amin Assehnoun is nu al in de Drentse armen gesloten. Toen hij in beeld kwam bij de Drentse club volgden supporters het Finse nieuws over de speler. De vertaalmachine omschreef zijn speelstijl als ‘gladde pier’. Tientallen fans hebben inmiddels een shirt gekocht van Finland met op de rug die bijnaam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu