Aannemer zet puntjes op de i bij Brede School Dwingeloo

Nog maar twee maanden en dan is de nieuwe Brede School in Dwingeloo klaar. Aannemer Hendriks uit Assen is al bezig met de puntjes op de i.

Gewapend met schepjes en emmertjes groeven leerlingen afgelopen zomer de eerste meters zand weg.

Gewapend met schepjes en emmertjes groeven leerlingen afgelopen zomer de eerste meters zand weg.

De Brede School biedt met ingang van het schooljaar 2016/2017 twee Dwingelder basisscholen onderdak: de openbare W.A. Storkschool en de protestants-christelijke school De Fontein. Ook de kinderopvang en de bibliotheek trekken in het gebouw.

Schepjes en emmertjes

De nieuwbouw ging afgelopen zomer van start. Leerlingen van de twee basisscholen, gewapend met schepjes en emmertjes, groeven tijdens een feestelijke bijeenkomst de eerste vierkante meters zand weg voor de fundering van het gebouw. Op 8 september bereikte de nieuwbouw het hoogste punt.

,,Inmiddels zijn de steigers al weg”, vertelt uitvoerder Siert van der Laan van Bouwmaatschappij Hendriks Assen. ,,We zijn nu binnen bezig met de afbouw, met inbegrip van het plaatsen van glas. Ook de schilders zijn begonnen en elk moment verwacht ik Essent voor de aansluiting op gas en stroom. De tegelzetters zijn ook al aan de gang en binnenkort volgen de eerste systeemplafonds. Uiterlijk volgende week wordt ook een begin gemaakt met het schoolplein.”

De werkzaamheden liggen iets achter op schema, aldus Van der Laan. ,,Maar de oplevering blijft staan in mei.” De lichte achterstand is een gevolg van de latere start van de nieuwbouw, legt hij uit. ,,Het heeft niet met de afgelopen winter te maken. Die was relatief zacht, al hebben we in januari een paar weken buiten weinig kunnen doen.”

Lange aanlooptijd

De bouw van de Brede School heeft een ongekend lange aanlooptijd gekend. Het maken van de bouwplannen nam niet minder dan vijftien jaar in beslag. Toen die eindelijk op tafel lagen, kwam een royale stroom bezwaren op gang, met name gericht tegen de locatie aan de Heuvelenweg. Buurtbewoners zijn bang voor verkeersproblemen rond het schoolgebouw. De gemeente Westerveld verwierp de bezwaren en juli vorig jaar maakte ook de Raad van State er korte metten mee. De nieuwbouw is ook ten koste gegaan van het pupillenveld van sportpark De Hulsebosch, tot grote teleurstelling van de rugbyclub en de voetbalvereniging. De clubs vroegen ter compensatie om een kunstgrasveld, maar de gemeente Westerveld ging daar niet op in.

Het stad-Groninger architectenbureau De Zwarte Hond ontwierp het schoolgebouw. Op de tekeningen staat ‘Brede School Dwingeloo’ op de gevel, maar dat is slechts een werknaam. Wat de echte naam wordt, is onderwerp van een prijsvraag. Tot 28 maart kunnen suggesties worden gestuurd naar de gemeente Westerveld. Op de gemeentelijke website staat een formulier. De inzender van de winnende naam krijgt een VVV-bon van 75 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu