Aanpak vakantieparken Drenthe blijft noodzakelijk, ook zonder steun van rijk

Vertegenwoordigers van gemeenten en provincie presenteerden in december het voorstel voor de Regio Deal vitale vakantieparken. Foto DvhN

Hoewel het rijk er geen geld in wil steken, blijft de aanpak van vakantieparken in Drenthe noodzakelijk. De provincie gaat er dan ook gestaag mee door en hoopt in Den Haag alsnog geld los te peuteren.

Het is een fikse teleurstelling dat het Drentse plan voor een zogenoemde Regio Deal niet bij de door minister Carola Schouten (ChristenUnie) geselecteerde projecten zit, vindt gedeputeerde Henk Brink (VVD). Schouten heeft de Regio Deals in het leven geroepen om overal in het land de welvaart te versterken. Onlangs heeft ze 14 projecten uitgekozen, uit 26 die provincies en gemeenten indienden.

Voor het project met de vakantieparken hebben de provincie en zeven gemeenten 5 miljoen euro uitgetrokken, de bedoeling was dat het Rijk er hetzelfde bedrag bij deed.

Uit ‘Anloo’ blijkt noodzaak van dit project

De provincie en zeven Drentse gemeenten willen enerzijds de sterke vakantieparken verder versterken, zodat die nog aantrekkelijker worden voor toeristen. Anderzijds willen ze zwakke parken saneren. Die hebben hun oorspronkelijke bestemming goeddeels verloren en er zitten veel permanente bewoners, mensen die geen regulier onderdak hebben, of die soms onder de radar van politie en justitie willen blijven.

Dat dit helemaal mis kan gaan, blijkt wel uit de gang van zaken op camping Anloo . Die is failliet, de eigenaren zijn met de noorderzon vertrokken en het terrein blijkt niet geschikt voor permanente bewoning, het is er onveilig en de bewoners moeten halsoverkop vertrekken.

Lobbyen in Tweede Kamer

Gedeputeerde Brink realiseert zich dan ook dat het project met de vakantieparken geen overbodige luxe is. „We weten nog niet precies waarom ons project niet is gekozen”, zegt Brink. „Dat gaan we eerst eens bestuderen. Misschien dat we dan argumenten hebben om alsnog geld te krijgen. Ik sluit ook niet uit dat we gaan lobbyen bij de Tweede Kamer.”

Gemeenten en provincie hebben zelf dus ook 5 miljoen euro klaarliggen. Als het aan Brink ligt, blijft dit geld beschikbaar voor de vakantieparken. Voor Drenthe is toerisme de kip met gouden eieren: jaarlijks gaat er 1,7 miljard euro in om en zijn hier 4,6 miljoen toeristische overnachtingen. Daarvan vindt liefst 65 procent op vakantieparken plaats, landelijk is dat 34 procent.

Nieuws

menu