Aantal coronabesmettingen Dekelhem in Gieten enorm gestegen. Inmiddels 57 patiënten met Covid-19, drie bewoners overleden (update)

Het aantal besmette bewoners en personeelsleden van verpleeg- en verzorgingshuis Dekelhem in Gieten dat het coronavirus heeft, is opgelopen tot ruim vijftig. Dat blijkt uit een interne brief.

Verpleeghuis Dekelhem in Gieten.

Verpleeghuis Dekelhem in Gieten. Foto: DvhN

Het gaat om 31 bewoners en 26 personeelsleden. Dat heeft zorgorganisatie Icare nu alsnog bekend gemaakt. Er zijn dertig bewoners van twee afdelingen van Dekelhem besmet met het coronavirus. Een bewoner die zelfstandig in een appartement woont is ook besmet geraakt. De twee afdelingen in Dekelhem zijn ingericht als Covid-unit. In totaal wonen 85 mensen in Dekelhem.

In de interne brief van Icare staat dat het ‘in Dekelhem in Gieten sinds kerstavond helemaal mis is’. ,,Een scenario wat we graag allemaal willen voorkomen”, schrijft een van de Icare-managers. Het is de grootste uitbraak van het coronavirus in de gemeente Aa en Hunze.

Icare communiceert niet actief

Zorgorganisatie Icare koos er in eerste instantie voor om niet actief te communiceren met de buitenwereld over het aantal besmettingen. Of er überhaupt mensen zijn overleden die het coronavirus in Dekelhem zijn opgelopen, wilde Icare dan ook niet vertellen. Omdat RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden wel met cijfers kwamen, is Icare alsnog met gegevens gekomen. Nu geeft de zorginstelling aan dat er inmiddels drie bewoners zijn overleden door Covid-19.

Eline Wagteveld van Icare geeft wel aan dat aantallen niet zoveel zeggen. ,,Sommige mensen hebben nagenoeg geen klachten en ook herstellen bewoners en medewerkers op dit moment gelukkig weer.”

Icare wil desgevraagd nog wel bevestigen dat er inderdaad meer collega’s en bewoners positief zijn getest. ,,Dat vinden we erg verdrietig. Het is voor het eerst sinds de Corona pandemie dat we bij een verpleeghuis van Icare met een uitbraak van deze omvang te maken hebben en dit is ingrijpend voor zowel bewoners als medewerkers”, aldus Wagteveld.

Niet naar buiten

Het verzorgingshuis is sinds de kerstdagen grotendeels op slot. Op 20 december werd het coronavirus voor het eerst geconstateerd. Vijf dagen later bleken al elf bewoners, veelal kwetsbare ouderen, van Dekelhem te zijn besmet. Geen enkele bewoner mag meer naar buiten.

,,Het is ontzettend verdrietig wat er bij Dekelhem gebeurt”, laat burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze weten. ,,Ik heb veel contact met de organisatie en ze werken dag en nacht door om het aantal besmettingen omlaag te brengen en om de zorg te blijven leveren. Het laat ons wederom zien hoe belangrijk het is om ons allen aan de coronamaatregelen te houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu