Aanwonenden willen flitspalen terug langs Ermerweg bij Noordbarge. 'Buurtbewoners zijn hier gewoon bedreigd'

Drie tot vier flitspalen langs de Ermerweg om snelheidsduivels een halt toe te roepen. Dat is in het kort het voorstel dat een groep aanwonenden doet in een brief aan de gemeente Emmen. Ze zijn de snelheidsovertredingen, de geluidsoverlast en het gebrek aan handhaving meer dan zat.

Er komen geen aanvullende maatregelen om onder meer hardrijders te temperen op de Ermerweg.

Er komen geen aanvullende maatregelen om onder meer hardrijders te temperen op de Ermerweg. Foto: Boudewijn Benting

De straat bij Noordbarge ging in de eerste helft van dit jaar stevig op de schop. In de afgelopen jaren had de oude dorpsweg steeds meer het karakter gekregen van een doorlopende weg richting de N34, de Rondweg en de wijken Bargeres en Rietlanden. Als gevolg was het er steeds drukker geworden. De rechte streep asfalt maakte daarom plaats voor een klinkerweg met veel wegversmallinkjes met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Volgens een enquête onder de bewoners (ongeveer 30 mensen) lijkt dat streven slechts ten dele te zijn geslaagd. En ze houden hun hart vast als de Ermerweg na de oplevering van de fly-over bij Emmen-West weer open gaat. De verwachting is dat het dan weer drukker wordt.

Bedreigd

Het leeuwendeel van de ondervraagden vindt dat er nog steeds te hard gereden wordt. ,,Met 70 of 80 kilometer per uur slalommen ze om die wegversmallingen heen. Buurtbewoners maken met de handen wel eens een gebaar van: doe even rustig aan”, laat een inwoner weten die niet met zijn naam in de krant wil. ,,Het is al gebeurd dat een automobilist op de rem trapte, uitstapte en verhaal kwam halen”, verklaart hij zijn voorkeur voor anonimiteit. ,,Mensen zijn hier gewoon bedreigd.”

Volgens dezelfde gemeentelijke metingen passeert het verkeer met gemiddeld 37 kilometer per uur de Ermerweg. Maar het gevoel is dat het gaspedaal meer dan eens dieper dan dat wordt ingetrapt. Ondanks dat dit deel van de weg een 30 kilometer zone is, wordt er niet gehandhaafd. Politie en gemeente wijzen vervolgens naar elkaar als verantwoordelijke partij, aldus de briefschrijvers. Bovendien zorgen de klinkers voor geluidsoverlast als er met een flinke gang over heen gereden wordt.

Comeback

Bij de gemeente is al meerdere keren aan de bel getrokken, maar die geeft volgens de klagers niet thuis. Bewoners zien graag dat er nog meer wegversmallingen komen, zoals eenrichtingsverkeer op de brug over het Oranjekanaal. Of drempels bij de kruisingen met de Nieuw-Amsterdamsestraat en de Noordbargerstraat. Het opvallendste idee is de comeback van de flitspalen, die tijdens de herinrichting verdwenen. Een inwoner is volgens de briefschrijvers bereid de plaatsingskosten van een ton voor zijn rekening te nemen op voorwaarde dat dan ook de opbrengsten voor hem zijn.

Woordvoerder Marianne Tiemens laat weten dat de gemeente Emmen bekend is met de geluiden over de Ermerweg. ,,De komende dagen doen wij een antwoord uit richting de bewoners.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu