Aardbevingsschade Grote Kerk jaagt Protestantse Gemeente Emmen op kosten

Aardbevingschade Grote Kerk Emmen. Eigen foto

De restauratie van de uit 1856 daterende Grote Kerk in Emmen valt veel duurder uit dan verwacht.

Uit onderzoek blijkt dat naast scheuren in de muren aan de torenkant ook de tien ramen en muren aan de zijkant van de kerk scheuren bevatten.

Volgens het kerkbestuur van de Protestantse gemeente Emmen is er bij de ramen duidelijk sprake van aardbevingsschade en gaat herstel ruim 30.000 euro kosten.

Het herstel van de muren komt daar nog bovenop, zegt kerkbestuurder Gerard Huising, voorzitter van het Algemeen College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Emmen ( PGE). De kerkgemeente kan volgens hem een deel van de schade dekken uit het aardbevingsfonds maar het resterende bedrag kan de PGE niet opbrengen. Hoe dit probleem opgelost gaat worden kan Huising niet zeggen.

Herstel op de lange baan schuiven is volgens Huising in elk geval geen optie. ,,Duidelijk is dat de schade dan alleen maar groter gaat worden en wij meer geld kwijt zijn.”

‘Extra verrassing’

Ook het herstel van de muren aan torenkant blijk duurder dan gedacht.

,,Verwachting was dat de scheuren daar redelijk eenvoudig weggewerkt konden worden. We dachten klaar te zijn met een laag plamuur maar dat viel zwaar tegen. Het houtwerk erachter bleek doorgerot te zijn. Daar moest dus allemaal nieuw hout voor komen. De begrootte 5000 euro voor deze klus is opgelopen tot 7000 euro dankzij deze extra verrassing”, zegt Huising.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu