Abor (13) speelt vijf avonden in MacBeth

Hij speelde niet eerder in een toneelstuk. Abor Bruinenberg (13) uit Assen staat vanavond in de schouwburg in Groningen als zoon van MacBeth.

Abor, nooit eerder op het toneel gestaan?

,,Nee, niet echt. Alleen tijdens de musical van groep 8 van de basisschool. Maar toen ik had ik niet de hoofdrol hoor. Op het Nassau College in Assen ben ik ook niet echt actief met toneel, maar ik vind het wel leuk.”

Het Zuidelijk Toneel voert Macbeth van Shakespeare op. Hoe kom je aan deze rol?

,,Mijn broer zit in de toneelwereld. Hij wees me er op dat ze spelers zochten voor de voorstellingen in Noorden. Jongens die de zoon van MacBeth spelen. Ik heb auditie gedaan in Garage TDI in Assen en kreeg een mail dat ik was uitgekozen.”

Waarom viel de keuze op jou?

,,In de mail stond dat ik het goed had gedaan. Dat ik onbevangen was en mezelf bleef. Het voelde echt.”

Wat houdt je rol in?

,,Ik speel de overleden zoon van MacBeth. Omgekomen in een oorlog. Ik ben een hallucinatie en zit op het toneel in kleermakerszit.”

De hele voorstelling?

,,Bijna anderhalf uur, op de laatste dertig seconden na. Je krijgt wel wat last van je heupen. Er zijn drie momenten dat Macbeth naast me zit. Dan kan ik de benen strekken. Ik speel met lego en zeg af en toe wat.”

Lego?

,,Het stuk is naar de moderne tijd geschreven.”

Kende je het stuk voordat je auditie deed?

,,Ik had er wel eens van gehoord en er over gelezen. Toen ik auditie moest doen heb ik het origineel gelezen.”

Hoeveel voorstellingen doe je?

,,Vijf in het Noorden. Vrijdag in Drachten en daarna in Leeuwarden. Heerenveen en Den Helder. Ik mag van de wet niet elke avond op het toneel staan. Vandaar dat er meerdere jongens zijn gecast. Onno Raspe uit Meppel speelt de rol onder meer in Meppel en Zwolle.”

Ben je zenuwachtig voor vanavond?

,,Nou wel een beetje hoor. Vrijdagavond was de generale repetitie in Eindhoven. Dat ging heel goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu