Schaapherder krijgt burn-out: schaapskudde Exloo moet op zoek naar de achtste hoeder in acht jaar tijd

De schaapskudde van Exloo moet opnieuw op zoek naar een nieuwe herder. De meest recente, Mark Schrale, heeft de handdoek na ongeveer een half jaar in de ring gegooid. Hij was de zevende hoeder op rij in bijna acht jaar tijd.

Mark Schrale ontfermde zich tijdens de eerste helft van dit jaar over de Exloër schaapskudde.

Mark Schrale ontfermde zich tijdens de eerste helft van dit jaar over de Exloër schaapskudde. Foto: Jeroen Kelderman

Een lichte vloek ontsnapte interim-voorzitter Kees van Wijngaarden van Stichting Schaapskudde Exloo aan de lippen toen Schrale bekend maakte te stoppen. ,,Ja, dat was wel kloten.” De frustratie is goed voorstelbaar.

Na de dood van Tienus Kaspers in 2013, die zich ruim een kwart eeuw ontfermde over de kudde, was het een komen en gaan van nieuwe hoeders. In sommige gevallen ging dat gepaard met hoog oplopende conflicten die in de rechtszaal werden uitgevochten. Na deze turbulente periode hoopte de stichting met de aanstelling Schrale weer naar rustiger vaarwater te kunnen koersen. Het mocht niet zo zijn.

‘Burn-out’

Bij Schrale heeft zich een situatie voorgedaan die zich het best laat omschrijven als een soort ‘burn-out, aldus Van Wijngaarden. ,,Hij kampte met slapeloosheid en andere kwalen. Bovendien speelden er ook wat persoonlijke omstandigheden mee.” Schrale werkte, naar eigen keuze, zeven dagen in de week. Alles bij elkaar heeft dat kennelijk zijn tol geëist, aldus Van Wijngaarden. ,,Wellicht was hij er net iets te veel bij betrokken.”

Betekent dit de kudde permanent op stal staat? Nee, een nieuwkomer heeft zich inmiddels al aangediend, maar die loopt nog op proef en is dus nog niet officieel aangenomen. ,,Maar ze doet het prima, het ziet er goed uit.” Ook Arend Huisman, die vorig najaar nog een maand lang herder is geweest, gaat tijdelijk regelmatig met de schapen de heide op.

,,Elke zaterdag en zondag wordt er een ronde met de kudde over de heide gemaakt. Doordeweeks gebeurt dat twee of drie dagen.” De schapen slapen afwisselend in de kooi in hartje Exloo of in het wolvenraster bij de hei.

Twee herders

Inmiddels heeft de stichting een nieuwe vacature uitgeschreven. ,,In plaats van één zoeken we twee herders. We denken dat zeven dagen in de week in touw zijn als herder voor een persoon te zwaar is.” Voor de huidige kandidaat meldde zich al een getrouwd stel. ,,Zij woonden echter over ver en wensten niet te verhuizen.” Om dergelijke situaties te voorkomen, heeft de stichting daarom als voorwaarde gesteld dat sollicitanten in ieder geval in Drenthe moeten wonen.

Een einddatum is er niet gekoppeld aan de sollicitatie, maar Van Wijngaarden hoopt op korte termijn de vacature te hebben ingevuld. ,,Voorlopig hebben we de zaak bemand, maar we zien deze plek graag snel weer ingevuld.”

Mark Schrale was niet bereikbaar voor een reactie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu