Personeel tbs-instelling Hoeve Boschoord voert actie: 'Er is een onveilige situatie op de werkvloer'

Het personeel van tbs-kliniek Hoeve Boschoord, bij de grens van Drenthe en Friesland, staat maandagochtend buiten. Foto: DvhN

Zo’n vijftig medewerkers van tbs-instelling Hoeve Boschoord/Trajectum in Boschoord voeren vandaag actie. Door de onderbezetting en andere problemen is er volgens hen een onveilige situatie op de werkvloer.

In Boschoord in de gemeente Westerveld worden tbs’ers en verstandelijk beperkte cliënten deels vrijwillig, deels onvrijwillig behandeld. Er is al enkele jaren sprake van problemen onder personeel, dat vaak met te weinig collega’s cliënten moet begeleiden. Dat komt de veiligheid van personeel, dat met veel tbs’ers werkt, niet ten goede.

De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest van agressie tegen medewerkers en onder cliënten onderling, drugsgebruik en zedenzaken.

Management heeft begrip

Ruim vijftig medewerkers onderbraken maandagmorgen het werk en in het hoofdgebouw van Hoeve Boschoord uitten ze hun ongenoegen in het bijzijn van de directie. Onderbezetting op de afdelingen vormt het grootste probleem. Vaste medewerkers staan daardoor voor te grote groepen, met hulp van flexwerkers. Dat leidt tot veel separaties van cliënten. ,,Het goede gevoel van Boschoord is weg”, zeiden personeelsleden.

Medewerker Anton Gerding stuurde zijn collega’s en de directie vorig week uit wanhoop een e-mail, die in het bezit is van Dagblad van het Noorden . Hij maakte afgelopen week weer een separatie mee en dat was de druppel die de emmer deed overlopen.

,,Op de werkvloer zijn de zaken niet goed geregeld. Ik ben er helemaal klaar mee. Er is zo ongelooflijk veel onderbezetting’’, schrijft hij. ,,Vaste collega’s die op het tandvlees lopen, flexers die zich de blubber werken. Op vele afdelingen zijn zo veel separaties dat dit niet langer kan.’’ Hij riep collega’s op tot de werkonderbreking.

Zedenzaak

Gerding kreeg veel steunbetuigingen van collega’s. Hij sprak ze maandagmorgen toe. ,,We moeten af van onzinnige protocollen en geen lange rapportages meer schrijven. We moeten die tijd steken in ons werk op de werkvloer.”

Manager bedrijfsvoering Rody Fokke reageert met begrip op de actie van Gerding. ,,De knelpunten die hij beschrijft zijn bij ons bekend en er wordt ook hard gewerkt aan oplossingen’’, schrijft Fokke. ,,Alleen zie je daar op de werkvloer niet direct iets van.”

Tijdens de werkonderbreking maandagmorgen is afgesproken dat de directie beter gaat communiceren met het personeel. Boschoord heeft te maken met personeelsverloop en komt moeilijk aan nieuwe mensen, vertelt woordvoerder Paul Koopman van Trajectum. Hij zegt dat veiligheid van personeel niet in het gedrang mag komen. ,,We werken hier niet met bejaarden.”

Eerder dit jaar kwam Boschoord in het nieuws na een zedenzaak. Een sociotherapeut van de instelling was veroordeeld voor mensenhandel omdat hij buiten de inrichting een 16-jarig meisje, overigens geen cliënte, aanbood voor seks.

Tijdens de actie werd een toespraak gehouden door de schrijver van de eerste mail, gevolgd door een luid applaus van zijn collega’s.

Nieuws

Meest gelezen

menu