Actie tegen processierups: Een nestkastje voor ieder gezin in Zuidbarge

De gevreesde eikenprocessierups Foto: shutterstock

Als alles volgens plan verloopt krijgt Zuidbarge er flink wat nieuwe inwoners bij. Geen mensen, maar mezen. Ieder huishouden heeft van Plaatselijk Belang een nestkastje gekregen.

Zuidbarge telt een grote hoeveelheid eiken. Dit zijn de bomen waar de eikenprocessierupsen zich nestelen. Deze dieren hebben brandharen die bij mensen jeuk, bultjes en oogklachten kunnen veroorzaken. De rups is flink in opmars en het lukt de gemeente Emmen bij lange na niet om ze allemaal te verwijderen.

Natuurlijke vijanden

Plaatselijk Belang Zuidbarge ziet daarom graag dat natuurlijke vijanden van de rups dit werk voor hun rekening nemen. ,,Mezen lusten die rups graag. Daarom hebben we voor ieder huishouden een nestkastje besteld. Kastjes met een zinken dakje’’, zegt Tiddo Mendelts, voorzitter van Plaatselijk Belang.


Het gaat om zo’n 200 exemplaren, die onlangs zijn uitgedeeld. ,,De mensen mogen zelf bepalen waar ze het nestje ophangen. Dat kan een boom op eigen terrein zijn, maar ook een boom langs de weg.’’

De actie kost Plaatselijk Belang zo’n 2000 euro. Het geld komt uit het zogeheten EOP-budget. Dit is geld dat dorps- en wijkverenigingen van de gemeente Emmen krijgen voor projecten die de leefbaarheid bevorderen.


Nieuws

Meest gelezen

menu