Actiegroep Platform Storm deelt pamfletten uit: windboeren liegen

Protest van actiegroepen Platform Storm en WindNee eind vorig jaar in Den Haag.

Actiegroep Platform Storm heeft duizenden pamfletten verspreid met ‘de waarheid achter de gifgroene leugens van de windboeren’.

Enkele duizenden huishoudens en alle windboeren in de regio tussen Drouwenermond en Valthermond troffen zaterdag een envelop in hun brievenbus. Een twintig pagina’s tellend pamflet tegen de plannen voor windmolens in het Mondengebied.

Stelselmatige misleiding

,,Als je op groen inzet, wordt het gifgroen als je burgers stelselmatig misleidt en benadeelt op de meest primaire zaken als leefkwaliteit, levenslust, gezondheid en welvaart”, verklaart voorganger Jan Nieboer van de actiegroep. De basis voor deze publieksactie vormt een infographic van windboeren. Die hebben ze na de behandeling van de rechtszaak door de Raad van State in september onder bewoners verspreid. Volgens Platform Storm hangt die van de halve waarheden en leugens aan elkaar. Met rood legt Platform Storm op de graphic van de windboeren puntsgewijs uit waarom het vindt dat de boeren de inwoners een rad voor ogen proberen te draaien.

200 meter hoge windmolens

Platform Storm hoopt hiermee onder meer de aandacht te trekken van de nieuwe Tweede Kamer. De plaatsing van 45 windmolens met een tiphoogte van boven de 200 meter in het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer berokkent het gebied grote schade, vindt Platform Storm. ,,We willen de Tweede Kamerleden wijzen op de foute uitgangspunten en misleidingen door de windboeren. Het kan niet zo zijn dat na het grof schandaal van de gaswinning wij tussen Delfzijl en Coevorden worden getroffen door een nieuw schandaal.”

Uit het feit, dat er grote stappen zijn gemaakt op gebied van schadevergoeding door de aardbevuingen in Groningen, put Nieboer moed. ,,Er is jurisprudentie geschreven. Ook in het windmolengebied worden mensen getroffen door waardedaling van hun woningen.”

‘Geen olie op het vuur’

Harbert ten Have, een van de intiatiefnemers van het windpark, heeft kennisgenomen van de actie van Platform Storm, maar onthoudt zich van commentaar omdat hij geen olie op het vuur wil gooien. ,,Wat schiet je daarmee op? Ik respecteer ze en ik hoop dat ze ons ook respecteren. Wij wachten de uitspraak van de Raad van State af. Die kan ieder moment komen. Intussen gaan onze voorbereidingen gewoon door.”

Volgens Ten Have richt die zich op de aanbesteding van turbines en de vraag welk type het meest geschikt is. ,,Zo hebben we afspraken gemaakt met Astron over het Lofar-gebied. Wij moeten zorgen voor een type turbine dat zo min mogelijk storing teweegbrengt. Andersom zorgt Lofar voor een betere bescherming tegen stoorsignalen.”

Mocht het vonnis door de Raad van State gunstig uitpakken voor de windboeren, dan denkt Ten Have anderhalf jaar nodig te hebben om de windmolens te bouwen.

Nieuws

Meest gelezen

menu