Actium stopt tijdelijk met verkoop woningen om wachttijd huurhuizen te verkorten

Het pand van Actium in Assen.

Het pand van Actium in Assen. Eigen foto

Actium stopt vanaf 1 juni twee jaar lang met de verkoop van woningen, om de druk op de woningmarkt en de sociale huurmarkt te verlichten.

Belangstellenden voor een huurhuis hebben te maken met steeds langere wachttijden en het aantal reacties per vrijkomend huis neemt toe, meldt de woningcorporatie.

Geen tovermiddel

Rein Swart, directeur-bestuurder: ,,Het besluit tot een tijdelijke verkoopstop geeft enige verlichting, maar is helaas geen tovermiddel. Toch doen we het, want ieder huis dat extra beschikbaar komt voor mensen die op een huurwoning wachten, telt. Ook sluit dit besluit aan bij het voorstel van de huurdersorganisatie MEVM en de wens van een aantal gemeenten in ons werkgebied.”

De verkoopstop is uniek, stelt Swart. ,,Om het woningbezit op lange termijn gezond te houden is het nodig om woningen te verkopen. Evengoed is de nood nu zo hoog dat we hiermee tientallen huurders op korte termijn kunnen helpen en dat weegt voor ons zwaarder.”

Verhuurd voor onbepaalde tijd

Actium verkoopt gemiddeld 50 tot 65 woningen per jaar. Woningen die aangewezen zijn voor verkoop worden normaal gesproken verkocht wanneer de huidige huurder de woning verlaat. Tijdens de verkoopstop worden deze verkoopwoningen opnieuw verhuurd voor onbepaalde tijd.

Niet alle woningen vallen onder de verkoopstop. Dat heeft te maken met ‘langdurige afspraken met andere partners’, meldt Actium. ‘Te denken valt aan appartementen die onderdeel uitmaken van een Vereniging van Eigenaren.’