Kabinet en coronagezant willen app die wijst op contact met besmette landgenoot

Ook Singapore kent een bluetoothapp die landgenoten wijst op contact met een coronapatiënt. Foto: AFP

Het kabinet hoopt snel een app te lanceren die mensen waarschuwt als ze met een coronapatiënt in contact zijn geweest. ,,Wij gaan de beste app selecteren met een belangrijke voorwaarde: de privacy moet gewaarborgd blijven”, zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond.

De app, die werkt via bluetooth, wordt al gebruikt in verschillende landen in Azië en Oostenrijk. ,,Persoonlijk ben ik een groot voorstander van dat idee”, zegt Sijbesma, die wel waakt voor de gevolgen van zo’n app voor privacy van burgers. ,,Dat is natuurlijk wel een belangrijk element om naar te kijken. De app registreert met wie je in contact bent geweest.”

Volgens Sijbesma bekijkt Nederland al apps in Azië. ,,We zullen zoveel mogelijk gebruik maken van input uit Azië, misschien zelf gebruik maken van Aziatische leveranciers. In die landen waar het gebruikt wordt, zie je dat mensen blij zijn dat ze weten dat ze met een patiënt in contact zijn geweest.”

Volgens voormalig DSM-topman Sijbesma is het privacygedeelte ook een afweging die door het kabinet gemaakt moet worden: ,,Het belang van privacy tegenover het algemeen belang van de volksgezondheid en de economie. Maar In al die landen waar het gebruikt wordt, worden de gegevens niet op naambasis gegeven. Alleen: er was iemand in uw buurt. Niet de naam Pietje Puk.”

In de gaten houden

,,Het kan zijn dat je corona hebt zonder dat je het zelf in de gaten hebt", zegt Sijbesma. ,,Als je vier dagen daarvoor met iemand in contact bent geweest, dan krijgt diegene een signaal: ‘Jij bent in contact geweest met iemand die nu corona heeft. Dan hoef je niet meteen binnen te blijven, maar je moet jezelf wel even in de gaten houden.”

De apps die in andere landen worden gebruikt zijn in te stellen op bijvoorbeeld het aantal meters dat je met een coronapatiënt in de buurt bent geweest, en hoelang die periode was. Toen het coronavirus net was uitgebroken in ons land, maakte de GGD er via contactonderzoek nog werk van om in beeld te krijgen met wie een besmette Nederlander in de tijd daarvoor allemaal in contact was geweest. Toen het aantal besmettingen toenam, was dat niet meer te doen.

 

Volgens Sijbesma is het lanceren van een corona-app vooral nuttig in de periode dat Nederland overgaat op voorzichtige beëindiging van de lockdown, wanneer mensen weer vaker de straat op gaan. ,,Maar wat mij betreft houdt niks ons tegen om dit snel in te voeren.” De coronagezant ziet de app als onderdeel van een pakket. ,,Samen met het uitbreiden van het aantal coronatests en de invoering van een 1,5 meter-economie, waarbij mensen steeds afstand tot elkaar houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu