Advocaat: 'Chinese restauranteigenaar in Hoogeveen kwam niet om bij overval'

De politie onderzoekt het incident in Hoogeveen waarbij de eigenaar van een Chinees restaurant om het leven kwam. Foto: De Vries Media

,,Hij heeft geen stap in het restaurant gezet. De gedachtegang dat sprake is van een diefstal met geweld is er één die bedacht is en gelogenstraft wordt door camerabeelden.” Dat zegt advocaat Louis de Leon, die de 30-jarige Hagenaar bijstaat die vastzit vanwege de dood van Encheng Wang, de eigenaar van Chinees restaurant Lotus in Hoogeveen.

De man zit vast op verdenking van een overval met de dood tot gevolg. Wat er precies is gebeurd is op de avond van 18 oktober in Hoogeveen, is lang een mysterie gebleven. De Leon noemt het verhaal van de overval een knappe vondst van het Openbaar Ministerie en de nabestaanden, ,,Maar het hele verhaal deugt niet.”

Contact via chatsite

Zijn cliënt kwam met Wang in contact via een chatsite. Wang wilde Chinees geld regelen, onder meer om in zijn land van herkomst een huis te kunnen bouwen. ,,Via het zwarte circuit krijg je meer Chinees geld voor je euro’s dan op de officiële manier”, verklaart De Leon de keuze voor een chatsite.

Zijn cliënt zat daarop omdat hij juist euro’s nodig had om in Nederland een Chinees restaurant te kunnen starten. De Hagenaar en de Hoogevener maakten een afspraak. ,,De vader van mijn cliënt maakte vanuit China geld over naar de Chinese rekening van Wang en mijn cliënt zou daarna geld komen halen in Hoogeveen.” 

Dat laatste gebeurt op 18 oktober. De man zit alleen in de auto op de parkeerplaats achter het restaurant als Wang en de kok met geld naar de auto komen. ,,Dat blijkt uit beelden van een camera bij die parkeerplaats. Mijn krijgt cliënt krijgt een zak geld en gaat dat tellen.”

Wang klampt zich vast aan autoportier

Na vijf minuten slaat de sfeer totaal om, zegt De Leon. ,,Wang en zijn kok doen de autodeur open. Mijn cliënt heeft verklaard dat hij toen een klap kreeg. Van de weeromstuit wil hij wegrijden. Wang en de kok hebben het portier nog vast. Als mijn cliënt een scherpe bocht maakt om van de parkeerplaats af te komen, valt de kok op de grond.” 

Dan knalt de Hagenaar keihard tegen de muur aan het Kaaplaantje. Encheng Wang, die de autodeur nog vastheeft, raakt ernstig gewond en overlijdt korte tijd later. De verdachte Hagenaar ligt zwaargewond buiten de auto. ,,Hij had een snee van 15 centimeter lang en 4 centimeter breed in zijn hoofd. Een GGD-arts zegt dat het goed mogelijk is dat hij het letsel al had toen hij botste.”

Een kennis gaat met de verdachte mee naar het ziekenhuis. Die man zat in een andere auto, die is meegereden naar Hoogeveen, omdat de Hagenaar niet wist waar hij terecht zou komen en het om veel geld ging, zegt De Leon. ,,De kennis is in het ziekenhuis ook aangehouden, maar inmiddels is hij weer vrij. Een tweede kennis die ook in de begeleidende auto zat, heeft zich die avond niet gemeld bij de politie en wordt binnenkort gehoord.

Waar is de 40.000 euro gebleven?

Volgens De Leon hebben de kok van het Hoogeveense restaurant en de weduwe van Wang tijdens het politieonderzoek geld uit de auto van zijn cliënt gehaald. Uit een afgeluisterd telefoongesprek van de kok blijkt dat het om 40.000 euro ging. Dat heeft de politie niet teruggevonden.

De nabestaanden zeggen volgens De Leon dat de Hagenaar op hen afgerend is en hen heeft beroofd. ,,Onzin, hij is de auto niet uit geweest. Dat blijkt uit de beelden.” Volgende week dinsdag is de eerste openbare zitting bij de rechtbank in Assen. Het Openbaar Ministerie wil tot die tijd niks zeggen.

Nieuws

menu