Advocaat Wim Anker: 'Nieuwe levenslang is kreupele wetgeving'

Wim Anker. Foto: DvhN

Strafpleiter Wim Anker wijst erop dat Nederland als het gaat om levenslang nog altijd volledig uit de pas loopt met andere landen in Europa en zelfs de Nederlandse Antillen. Ook na de recente aanpassingen noemt hij het kreupele wetgeving.

Anker is advocaat van Marcos R. (32). Tegen Marcos en zijn oudere broer Admilson R. (33) uit Hoogeveen is levenslang geëist. Maandag wordt het hoger beroep voortgezet bij het hof in Leeuwarden voor drievoudige moord.

Aanpassingen wet

De nabestaanden van het vermoorde echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77 jaar) uit Exloo en Berend Smit (55) uit Dwingeloo willen dat levenslang wordt opgelegd.

Als reactie op rechterlijke uitspraken voerde Klaas Dijkhoff (demissionair staatssecretaris van Justitie) de afgelopen tijd wijzigingen door in de uitvoering van levenslang. Gevangenen mogen na 25 jaar bij een adviescollege vragen om een re-integratieplan. Als dat goed gaat, kan een levenslang veroordeelde in aanmerking komen voor vrijlating.

Spin in het web

Advocaat Anker is uiterst kritisch over de aanpassingen: ,,Wie is in dat nieuwe voorstel de spin in het web? De staatssecretaris of de minister. Zij bepalen of een levenslang gestrafte in aanmerking komt voor vrijlating. Dat gaat dus niet gebeuren, want de politiek wil dat niet. Sinds 1986 is in Nederland geen gratie meer verleend en dat blijft zo, omdat het een politieke figuur is die beslist'', zegt Anker die vindt dat een rechter na 20 of 25 jaar moet toetsen of levenslang nog steeds een straf is die voldoet.

De Hoge Raad spreekt zich in december uit. Anker heeft er vertrouwen in dat de hoogste rechter ,,zo verstandig is’’ om de nieuwe opzet van levenslang af te keuren.

Nieuws

Meest gelezen

menu