Advocaat van kofferbakmoord-verdachte Hans O. uit Emmen vraagt langer de tijd om dossier door te spitten. Regiezitting staat eind mei gepland in Assen

De advocaat van de 42-jarige verdachte uit Emmen, die wordt verdacht van de gewelddadige dood op Ralf Meinema, heeft de rechtbank om extra tijd gevraagd om het dossier van de kofferbakmoord door te spitten.

Onderzoek in de kofferbakmoord op het woonwagenkampje in Emmen.

Onderzoek in de kofferbakmoord op het woonwagenkampje in Emmen. Foto: DvhN

Dat melden betrokkenen rond het onderzoek. Advocaat Nico Meijering van het Amsterdamse kantoor Ficq & Partners kreeg begin van deze maand tot afgelopen donderdag om aan te geven of hij onderzoekwensen, zoals het horen van getuigen, zou hebben.

Maar de verdediging heeft het Openbaar Ministerie en de rechtbank Noord-Nederland laten weten extra tijd nodig te hebben. Het dossier van de kofferbakmoord zou te omvangrijk zijn. Meijering staat de 42-jarige Hans O. uit Emmen bij. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood op de 31-jarige boerenzoon Ralf Meinema uit Klazienaveen.

Regiezitting kofferbakmoord gepland

Meinema werd op 31 maart 2017 dood gevonden in de kofferbak van zijn zwarte Mercedes die boven het Stieltjeskanaal tussen Zandpol en Coevorden bungelde. De zaak is in de volksmond de kofferbakmoord gaan heten.

De rechtbank Noord-Nederland heeft al wel een datum geprikt voor een zogeheten regiezitting van de zaak-Zandpol, zoals het politieonderzoek formeel heet. Op donderdag 27 mei wordt deze zitting gehouden in de rechtbank van Assen. Bij een regiezitting wordt vaak de inhoudelijke behandeling van een strafzaak gepland. Er wordt vooral bij grote strafzaken gebruik gemaakt van een dergelijke zitting. De verwachting is dat er meerdere dagen voor de inhoudelijke zitting worden uitgetrokken.

Mogelijk dat advocaat Meijering tijdens de regiezitting alsnog met een of meerdere wensen op de proppen komt. Bij het OM laten ze weten vooralsnog geen wensen voor aanvullend onderzoek van de advocaat te hebben gekregen. De rechtbank zal zich daar dan 27 mei over buigen en ook gelijk beslissen.

Hans O. en Kenny B.

Advocaat Meijering gaf eerder al wel aan daar niet op te koersen. Volgens hem zit zijn cliënt O. namelijk al veel te lang vast en duurt het onderzoek naar de kofferbakmoord ook veel te lang. Meijering vertelde begin deze maand al dat wat Hans O. betreft de zaak zo snel mogelijk op zitting komt.

Op maandag 5 oktober van vorig jaar werd Hans O. uit Emmen opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Meinema. Sindsdien zit O., die woont op een klein woonwagenkamp in Emmen, vast. Het staat vast dat Meinema en O. elkaar enkele uren voor de vondst van de boerenzoon in de kofferbak van zijn auto contact hebben gehad en elkaar ook troffen. Er zijn dna-mengsporen van Hans O. op de broek van Meinema gevonden.

Begin 2018 werd O. ook al eens gearresteerd. Er is nog een tweede verdachte: Kenny B. uit Klazienaveen. Hij werd ook vorig jaar opgepakt, maar loopt inmiddels op vrije voeten. Of het Openbaar Ministerie hem wil vervolgen voor zijn mogelijke rol in deze zaak, is nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Kofferbakmoord
Kofferbakmoord
menu