Afghaanse Sayed Hussaini (18) uit Roden mag in Nederland blijven

Sayed (midden, grijsblauwe trui) tussen zijn klasgenoten in de Internationale Schakelklas (ISK). Foto Archief Geert Job Sevink

Sayed Hussaini (18) de Afghaanse asielzoeker uit Roden mag in Nederland blijven. Zijn pleegouders en klasgenoten vieren feest.

Sayed Hussaini hoorde het nieuws op school, de Internationale Schakelklas (ISK) in Groningen. Zijn Nederlandse pleegmoeder Marian Stoppelenburg belde hem midden in de les op ,,met heel belangrijk nieuws.’’ Daar legde de docent de les voor stil. Sayed luisterde, viel stil, was van de kaart en wist niet wat hem overkwam. Van les geven kwam het dat uur niet meer. De hele klas vierde feest.

Verblijfsvergunning

Sayed Hussaini kwam twee jaar geleden naar Nederland en vroeg asiel aan. Zijn verzoek werd afgewezen maar er is van alles mis gegaan in de procedure erkent de IND nu. Hij krijgt alsnog een verblijfsvergunning.

Klaas Smid

Dat hij mag blijven heeft hij te danken aan Marian Stoppelenburg en Jan van Bon uit Roden. Zij ontmoetten hem in een fitnesscentrum in Roden, raakten aan de praat, zagen hoe wanhopig hij was en besloten hem in huis te nemen. Ze werden vrienden en stelden alles in het werk Sayed in Nederland te houden. In december schakelden ze de hulp in van burgemeester Klaas Smid van Noordenveld. Hij schreef een brief naar staatssecretaris Mark Harbers (justitie) met het verzoek Sayed hier te houden. De jongen heeft in Afghanistan niemand meer en zijn enige broer woont in Nederland. Die brief gaf de doorslag.

Internationale Schakelklas

Sayed is blij dat hij mag blijven maar tegelijkertijd onrustig, zegt Stoppelenburg. ,,Wat nu? Er gaat een wereld aan mogelijkheden voor hem open. Hij moet allerlei keuzes maken, allereerst over huisvesting en opleiding.’’ Dit schooljaar blijft hij nog bij haar en haar man wonen, en daarna kijken ze verder. De Internationale Schakelklas maakt hij af en hij moet een vervolgopleiding kiezen. ,,Waarschijnlijk elektrotechniek’’, zegt zijn mentor Ingrid Werkman. ,,Het is belangrijk dat hij iets kiest waar werk in te vinden is.’’

Group of Five

In Roden houden alle betrokkenen, inclusief de burgemeester, 9 maart een feestje maar dan is het nog niet afgelopen. Stoppelenburg en haar man merkten in hun strijd Sayed hier te houden dat meer Nederlanders vluchtelingen op zouden willen nemen. Ze kwamen in aanraking met het Canadese systeem Group of Five . Vijf particulieren adopteren als het ware een vluchteling. Ze bedenken hoe iemand financieel rond kan komen, en hoe werk en sociale contacten geregeld kunnen worden. Iemand komt bij een familie in huis.

Pilot in Roden

,,In Canada werkt dit al tientallen jaren. De overheid ondersteunt het’’, zegt Stoppelenburg. ,,Groot voordeel is dat iemand snel integreert en dat het voor de overheid kostenbesparend is.’’ Zij wil deze opvang in Nederland introduceren en hoopt dat burgemeester Smid van Noordenveld aan een pilot mee wil doen.

Nieuws

menu