Oude gezichten met nieuwe partijnaam. 50P-Emmen was vorige maand nog 50Plus en heet vanaf nu Vitaal Emmen

Vitaal Emmen is de nieuwste politieke partij van Emmen. De afsplitsing van 50Plus doopte zich onlangs tot 50P-Emmen maar ook die naam is nu achterhaald.

Weer een nieuwe naam voor de jongste politieke partij van Emmen. De club rondom raadslid Johan Grethe deed als lokale afdeling van 50Plus mee aan de recentste verkiezingen, maar keerde die vorige maand de rug toe. Daarmee staat ze in een traditie van afsplitsingen binnen ouderenpartijen in Emmen.

Het gezeur voor zijn

Raadslid Grethe (73) maakte tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie zijn vertrek uit 50Plus bekend. Acht leden om hem heen volgden in zijn kielzog. Grethe: ,,Wij schaamden ons als we onze partijnaam noemden. Die was bezoedeld geraakt door alle trammelant bij de landelijke partij. Met de nieuwe kunnen we weer met de borst vooruit Emmen in.’’

Grethe geeft nu toe dat de eerst gekozen naam 50P-Emmen teveel gelijkenissen vertoonde met zijn voormalige club. ,,Er is geen druk gezet vanuit het hoofdbestuur van 50Plus om de naam te veranderen, maar wij willen het gezeur voor zijn.’’

Vitaal Emmen is wat Grethe betreft geen eendagsvlieg. Het is voor hem geen kwestie van tot maart volgend jaar de rit uitzitten. De zeventiger wil wel lijsttrekker worden en gaat voor 3 à 4 zetels bij de lokale verkiezingen van volgend jaar. ,,Wij zijn gisteren bij de notaris geweest en gaan de club nu verder uitbouwen. Jong talent is ook welkom want van die stempel ouderenpartij wil ik ook wel af.’’

Ook 50Plus doet mee aan verkiezingen

Bij zijn voormalig partij 50Plus is de eerste woede over het vertrek van Grethe en co iets gezakt. Provinciaal voorzitter Marinus Kasteleijn komt zelf uit Emmen en reageerde eerder furieus op de transfer. Nu zegt hij: ,,Het blijft zetelroof van Johan Grethe, maar het is goed dat ze de naam nu veranderen. Wij gaan gewoon onder de vlag van 50Plus meedoen aan de verkiezingen.’’

Kasteleijn overweegt zich te kandideren als lijsttrekker en tijdens de campagne de degens te kruisen met zijn voormalig partijgenoot.

Populaire plek voor ouderenpartijen

Emmen is van oudsher een populaire plek voor ouderenpartijen om een gooi te doen naar raadszetels. In 2018 behaalde alleen 50Plus een zetel. Concurrenten Seniorenbelang Noord en Drentse Ouderen Partij (DOP) verloren bij die verkiezingen hun vertegenwoordiging in Emmen.

DOP was in 1996 een van de grondlegger van ouderenpolitiek in Emmen. In 2014 viel de club uiteen met afsplitsing Seniorenbelang als gevolg. Het is nog niet bekend of DOP of Seniorenbelang zich met 50Plus en Vitaal Emmen mengen in de strijd voor zetels in 2021.

Ook landelijk gaat het niet crescendo met 50Plus. De partij behaalde weliswaar een zetel bij de verkiezingen maar frontvrouw Liane den Haan ging al snel op eigen houtje verder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu