Afspraken smoren conflict Voedselbank

Foto Archief DvhN

Het conflict tussen de vrijwilligers van de Voedselbank Assen en het dagelijks bestuur is opgelost. De partijen maakten afspraken over de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Brunelstraat.

Het conflict tussen de vrijwilligers van de Voedselbank Assen en het dagelijks bestuur is opgelost. De partijen maakten afspraken over de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Brunelstraat.

Mediation
De problemen tussen de vrijwilligers en het dagelijks bestuur ontstonden eind vorig jaar toen bekend werd dat de Voedselbank Assen het oude pand van Biblionet aan de Brunelstraat zou betrekken. Veel vrijwilligers zagen die overgang niet zitten omdat ze het pand ongeschikt vonden voor een uitgiftepunt van voedsel. Ze verweten het dagelijks bestuur de verhuizing erdoor te drukken en niet goed naar hun bezwaren te luisteren. Mediation moest uitkomst bieden.

Het conflict kostte de Voedselbank twee coördinatoren. Ze besloten na de mediation en het maken van afspraken toch op te stappen. Daarbij vertrokken nog enkele andere vrijwilligers. ,,In totaal stopten zeven vrijwilligers. Maar een paar van hen vinden de nieuwe plek ook te ver fietsen'', vertelt Peter Hol. Hij is voorzitter van de Voedselbank Midden-Drenthe die de verschillende uitgiftepunten van voedsel in de gemeenten Assen, Midden-Drenthe, Aa en Hunze, Tynaarlo en Noordenveld aanstuurt.

Arbeidsomstandigheden
De gemaakte afspraken die het dagelijks bestuur moet nakomen gaan met name over de arbeidsomstandigheden. ,,Momenteel zitten we middenin een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden en de veiligheid'', zegt Hol. Zo bekijkt onder meer de brandweer of het pand veilig genoeg is. Ook wordt bekeken of de voedselkwaliteit gewaarborgd kan worden. Pas als alle seinen op groen staan, vertrekt de Voedselbank naar de nieuwe plek. De verhuizing is noodzakelijk, aangezien het schoolgebouw aan de Venestraat wordt gesloopt. De Voedselbank zit hier in de fietsenkelder.

Vrijwilligers
De Voedselbank huurt het gebouw aan de Brunelstraat straks om niet van de gemeente Assen. De zoektocht naar nieuwe vrijwilligers is al begonnen. Hol: ,,We hebben zeker nog mensen nodig.'' Het afgelopen jaar daalde voor het eerst in vier jaar het aantal mensen die gebruik maken van de service. ,,We zijn 6,5 procent gekrompen'', zegt Hol. Op 1 januari voedde de Voedselbank Midden-Drenthe iets meer dan 1000 monden. ,,De afgelopen vier jaar zijn we met 75 procent gegroeid.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu