Afvalondernemer Albert T.: koppig, gevaarlijk, failliet en nu ook nog voor rechter voor poging tot doodslag

Grote brand bij afvalbedrijf Talen in Meppel. Recyclingbedrijf Talen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Albert T. (50) uit Staphorst staat dinsdag in Assen voor de rechter op verdenking van poging tot doodslag. Waarom ligt deze afvalondernemer al jaren in de clinch met overheden en zakenrelaties? Hoe kon het zover komen dat hij in Meppel iemand te lijf ging met een snijbrander?

De Staphorster is een gewone jongen uit een normaal gezin. Getrouwd en vader van zes kinderen. Een harde werker. Maar ook: een man die bij tegenwerking conflicten niet met enkel woorden oplost. Hij wordt in het dorp narcistisch, stijfkoppig, onbetrouwbaar, intimiderend en bedreigend genoemd.

De Staphorster ondernemer Klaas Klein is een van de weinigen die vrijuit praat over zijn ervaringen met T. Hij kent dorpsgenoot T. al een jaar of veertig. En vooral aan de laatste vijf jaar houdt hij een nare smaak over. Klein omschrijft T. als een soort ‘cowboy’ en ‘type rommelkont’ dat hard maar ongestructureerd werkt en zich door niets of niemand laat tegenhouden. ,,En dat is de laatste vijf jaren geëscaleerd. Hij is steeds verder van het padje geraakt. Daarmee heeft hij veel ellende veroorzaakt. Niet alleen bij mij, ook bij anderen.’’

Op 17 december 2019 is in Meppel een medewerker van eigenaar Van Dijk Containers net bezig het toegangshek tot de milieustraat goed af te sluiten als T. er met zijn vrachtwagen aankomt. Hij jaagt de medewerker weg en pakt een snijbrander om het hek weer open te maken. Vervolgens komt de eigenaar erbij en stapt op T. af.

Bloedende jaap

Een ooggetuige over wat er dan gebeurt: ,,T. draait zich om en haalt zo ineens uit met die snijbrander. Wij zijn er tussen gesprongen en hebben de brander van hem afgepakt. Die eigenaar had een grote bloedende jaap over een kant van zijn gezicht en hals. Een stukje verder en er was een slagader geraakt. We hebben de politie en de ambulance gebeld. Vervolgens heeft T. het busje dat voor het hek stond nog met zijn vrachtwagen geramd. Toen kwam de politie en is T. meegenomen.’’ Sindsdien zit hij vast.

De snijbranderaanval, waarvan online nog video’s circuleren, is het trieste dieptepunt in een reeks van incidenten waar de Staphorster afvalboer afgelopen jaren in verzeild raakte. Albert T. is al ruim twee decennia actief in de afval- en recyclingbranche in Staphorst, Meppel en Stadskanaal. Conflicten met en rechtszaken tegen gemeenten, provincies, waterschap en zakenrelaties lopen als een rode draad door zijn carrière in de afvalbranche.

Bedreiging

Al in 2004 ligt T. in de clinch met de provincie Overijssel vanwege milieuovertredingen op zijn bedrijf. In 2014 gaat het pas echt goed mis tussen de ondernemer en lokale overheid. Het recyclingbedrijf van T. in Staphorst ligt dan nog op de route van een beoogde nieuwe weg. Of T. misschien een grondruil wil doen? Daar heeft T., die er een groter bedrijfsterrein voor terugkrijgt, wel oren naar.

De deal met de gemeente komt rond, maar voor uitbreiding van zijn bedrijfsactiviteiten loopt het mis met de vergunning; die moet immers niet van de gemeente maar de provincie komen. En dat gebeurt maar niet. T. kan zijn afval niet kwijt zonder de juiste papieren. Hij voelt zich verraden door de gemeente die het met de provincie zou regelen. De zaak escaleert. Bij wijze van protest stort T. tot driemaal toe de Westerparallelweg bij zijn bedrijf vol met metershoge bulten afval. T. wordt gearresteerd wegens bedreiging van ambtenaren en agenten en later veroordeeld.

Burgemeester krijgt tijdje politiebeveiliging

De woede van T. richt zich op de Staphorster burgemeester en wethouders. Ze worden in die periode bedreigd en krijgen daarom een tijdje politiebeveiliging. Hij heeft ook een recyclingbedrijf in het Groningse Stadskanaal. Ook daar ligt hij in de clinch met de autoriteiten. Zo dreigt er medio 2016 een dwangsom van de provincie omdat de vloeren niet vloeistofdicht zijn en vervuild water de bodem in kan druppelen.

Omliggende bedrijven klagen. In november 2017 breekt er een brand uit in een 30 meter hoge afvalberg, de fik zet de omgeving dagenlang in een dikke smerige rook. In januari 2018 wordt T. opgepakt voor overtreding van de Wet Milieubeheer. De provincie Groningen wil 600.000 euro van de ondernemer zien voor het opruimen na de brand. Rond die tijd meldt T. dat hij zijn Staphorster vestiging naar Meppel verplaatst.

Failliet

Net als in Stadskanaal breekt ook in Meppel brand uit op 31 oktober 2018, de dag dat huurder T. definitief van het terrein af moet. In mei 2019 worden de bedrijven in Staphorst en Stadskanaal en T. persoonlijk, failliet verklaard: de Belastingdienst is het zat, wil een kwart miljoen zien van de (eenmanszaak van de) ondernemer en vraagt het faillissement aan.

De echtgenote van Albert T., laat telefonisch weten niets te willen zeggen over de problemen van haar man. ,,Ik word er een beetje flauw van. De media zijn toch alleen maar leugen en bedrog. Misschien als hij straks vrijgesproken wordt.’’ De advocaat van T., Evert van der Meer, wil evenmin vooruitlopen op de zaak van zijn cliënt. Hij wil dan ook niet zeggen wat T. over het incident verklaard heeft bij de politie.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu