Against Cancer op TT Circuit in Assen: Even een dagje niet aan kanker denken

Vrolijke gezichten, maar ook koppies vol spanning. Op het TT Circuit in Assen mochten 115 kinderen met kanker in snelle Porsche’s en Ferrari’s rijden of achterop een motor stappen tijdens de Against Cancerdag.

Jort (9 jaar) kwam speciaal vanuit Zeeland naar het evenement Against Cancer op het TT Circuit om achterop de trike te stappen.

Jort (9 jaar) kwam speciaal vanuit Zeeland naar het evenement Against Cancer op het TT Circuit om achterop de trike te stappen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Even een dag niet aan de ellende van alledag denken. Lekker in een scheurende Porsche zitten, achter op een motor of trike of in de cabine van een grote Amerikaanse truck. Het kon allemaal woensdag op het TT Circuit in Assen tijdens Against Cancer, een dag tegen kanker.

Jaarlijks organiseert de stichting Against Cancer deze dag voor kinderen met kanker en hun families, maar vorig jaar kon het evenement vanwege corona niet doorgaan. Dit jaar gelukkig wel, al was het programma voor deze zestiende editie kleiner van opzet dan eerdere afleveringen, zegt Leontine Smith van de stichting. Je hebt immers te maken met kwetsbare mensen.

Brede lach op de trike

Er kwamen 115 gezinnen naar het binnenterrein van het TT Circuit, waar zo’n honderd trotse bezitters van snelle sportwagens, fraaie motoren en opgepoetste vrachtwagens de kinderen de dag van hun leven bezorgden. Zoals Jort (9) die met een brede lach achterop een knalgele trike stapte. Hij was er speciaal met zijn familie voor uit Zeeland gekomen.

Defensie had een stukje van het oefenterrein De Haar bij het circuit open gesteld, waar de kinderen met speciale voertuigen door het zand scheurden en zo een stukje Dakar-rally beleefden. De boot van de politie was te bewonderen in een grote vijver, waar kinderen en hun ouders in een gele Amerikaanse schoolbus naar toe gereden werden. En wie comfortabel wilde reizen kon in een van grote limousines stappen.

Stuntvliegtuig

Klapper van de dag was een vliegshow met een stuntvliegtuig van Red Bull boven het circuit. Het toestel kwam rechtstreeks van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, het kinderziekenhuis gespecialiseerd in kinderoncologie. In Assen hielden de kinderen hun adem in bij de capriolen van piloot Frank van Houten in het bont gekleurde toestel.

Daarnaast verleenden onder anderen voormalig schaatser Rintje Ritsma, wereldkampioen World Supersport Jeffrey Buis, oud-Nederlands jeugdkampioen schermen Cheryl de Jong, motorcoureur Rob Hartog, zanger Joost Heijmer, DJ Duncan en De Dikdakkers ( Cowboys en indianen ) hun medewerking aan deze dag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu