Agnes Mulder en Anne Kuik: 'Met aardbevingsschade kunnen we nog wel even vooruit'

Anne Kuik (33) uit Groningen en Agnes Mulder (47) uit Assen staan beiden hoog op de concept kandidatenlijst van het CDA voor de Kamerverkiezingen in maart. Hoe gaan ze de belangen van Groningen en Drenthe behartigen? Een dubbelinterview.

Anne Kuik.

Anne Kuik.

Anne Kuik staat op plek vier, Agnes Mulder op acht. Dat is fors hoger dan vier jaar geleden. Hadden jullie verwacht zo hoog op de lijst te komen?

Kuik: „Het was spannend. Maandagavond is het bekend gemaakt en ik zat de hele dag wel in spanning. Je weet nooit hoe zoiets loopt, het is altijd een puzzel hoe zo’n kandidatenlijst tot stand komt. In de afgelopen Kamerperiode had ik een mooie portefeuille, met mensenhandel, prostitutie en de aanpak van lachgas. Ik heb die onderwerpen goed op de kaart kunnen zetten.”

Mulder: „Het is een blackbox, je weet nooit hoe het loopt. Ik voel het als een blijk van waardering, de partij spreekt het vertrouwen in je uit. Ik ben tot op het bot gemotiveerd om er iets moois van te maken.”

De lijsttrekkersverkiezing tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt verliep onrustig en heeft een lange nasleep. Op wie hebben jullie gestemd?

Kuik: ,,Ik heb er geen geheim van gemaakt dat ik op Hugo heb gestemd. Hij heeft veel energie, Pieter is een heel goede onderzoeker. Ze vullen elkaar goed aan. Heeft Hugo het te druk met corona? Nou dat praten ze ons aan.”

Mulder: „Ik heb mijn stem geheim gehouden. Ik ben fan van beide heren. Laatst heb ik hen beiden op het podium zien staan, en toen dacht ik: een hartstikke mooi duo zo. Ik kan me voorstellen dat mensen bij andere partijen denken: ik wou dat ik zo’n stel had. De ene vogel is zo gebekt, de ander weer anders.”

Kuik is lid van de commissie die de parlementaire enquête naar de gaswinning en de aardbevingen in Groningen voorbereidt. Wanneer kunnen we die verwachten? En hoe zit het met de gelijke behandeling tussen Groningers en Drenten bij de schadeafhandeling?

Kuik: „Helaas kan ik daar vanuit die commissie niet veel over zeggen. We zijn nu nog druk bezig met de voorbereiding van het onderzoek. We lezen veel, onderzoeken van alles, maar dat doen we in stilte. Agnes is woordvoerder over de schadeafhandeling.”

Mulder: „Ik weet dat mensen in Noord-Drenthe graag, net als de Groningers, de omgekeerde bewijslast willen bij de schadeafhandeling. Het is in Groningen wel gebleken dat dit niet dé oplossing is waarvan je het moet hebben. Voorop moet staan dat mensen goed geholpen worden, dat ze niet het gevoel krijgen dat ze alleen staan tegenover een machtige organisatie. Helaas is alles nog lang niet goed geregeld, ook voor Groningers niet. Daar kan ik nog wel een tijd mee vooruit...”

Het is ook een spannende tijd voor Groningen Airport Eelde. De luchthavendirectie zegt jaarlijks 6- tot 8 miljoen euro van het Rijk nodig te hebben. Hoe kijkt u daar tegen aan?

Kuik: „Dat is wel een lekkere zeg, die je zo bij me neer legt. Het is ingewikkeld. Onze collega Mustafa Amhaouch vraagt regelmatig aandacht voor regie en samenwerking tussen de verschillende Nederlandse luchthavens. Maar door corona ligt nu alles buitengewoon ingewikkeld. Het is voor de hele sector onduidelijk hoe het verder gaat, zelfs voor Schiphol.”

Mulder: „Ik weet dat Mustafa graag een gesprek wil met luchthaven Eelde over de toekomst. Maar door de huidige omstandigheden is het daar niet van gekomen. Het zou heel ingrijpend zijn als de luchthaven verdwijnt. Denk aan alle lesvluchten die dan naar elders gaan, maar ook aan de transplantatievluchten. Het is nogal wat als die hier niet meer kunnen plaatsvinden omdat de infrastructuur ontbreekt.”

Op plek 23 van de concept kandidatenlijst staat Statenlid Eline Vedder (41) uit Ruinerwold. Hoe groot schat u de kans in dat Eline Vedder Kamerlid wordt?

Kuik: „Ik weet dat Eline heel goed is in campagnevoeren. Ze is ook met voorkeurstemmen gekozen in de Staten. Dat kan haar in de Kamer ook lukken. Ik ga er vanuit dat we meer dan 20 zetels halen. Dan is de kans dus groot dat Eline er in komt.”

Mulder: „Dankzij ons sterke duo Hugo en Pieter is de kans groot dat ze er in komt. Met voorkeurstemmen zou helemaal mooi zijn. Dat gun ik haar van harte. Ze heeft veel contacten in de agrarische wereld. Die reiken verder dan alleen Drenthe.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu